Εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη - Δούκα στον Β' γύρο- Μήνυμα αλλαγής από τους ψηφοφόρους

Ύστερα από ένα νυχτερινό θρίλερ για τη δεύτερη θέση, το ζευγάρι που θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που προέβλεπαν εξ αρχής οι δημοσκοπήσεις.

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας θα βρεθούν αντιμέτωποι και θα πρέπει να πείσουν τους 300.000 που ψήφισαν για το ποιος είναι το μέλλον του κόμματος.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα και με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων, οι υποψήφιοι έλαβαν:

  • Ανδρουλάκης Νίκος 89.288 29,64%
  • Δούκας Χάρης 64.490 21,41%
  • Γερουλάνος Παύλος 63.632 21,12%
  • Διαμαντοπουλου Άννα 58.809 19,52%
  • Κατρίνης Μιχάλης 18.163 6,03%
  • Γιαννακόπουλου Νάντια 6.890 2,29%

Ατού του Χ. Δούκα οι ανατροπές

Ο Χάρης Δούκας μπορεί να πέρασε ένα βράδυ αγωνίας, μετά το ντέρμπι για την δεύτερη θέση, πλέον όμως μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει την δεύτερη Κυριακή.

Μπορεί να έχει λιγότερο χρόνο από τον αντίπαλό του στην ενεργό πολιτική, έχει όμως στο βιογραφικό του, ιστορικό ανατροπών και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στις δημοτικές εκλογές, όταν από το 14% του πρώτου γύρου, εκτοξεύθηκε στο 56% κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη και αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο του δίνει ένα αβαντάζ.

Το κοινό στοίχημα και των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων να τους εμπιστευτούν καθώς σε αυτά εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά τους.

Το κρίσιμο ποσοστό των ηττημένων

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα πράξουν Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, που καθίστανται οι ρυθμιστές του δεύτερου γύρου, με ισχυρά ποσοστά στον πρώτο. Οι δύο μαζί έχουν ένα 40% των ψήφων, κάτι που κάνει τη στάση τους κομβικής σημασίας για τον δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα η επικράτηση Γερουλάνου στην Αττική με δεύτερη την Άννα Διαμαντοπούλου έδειξαν ότι τα δύο στελέχη διαθέτουν αξιοπρόσεκτη δυναμική στα αστικά κέντρα. Και οι δύο έδειξαν επίσης μια αξιοπρόσεκτη δυναμική στο εξωτερικό, κάτι όμως μπορεί να μην κρίνει το παιχνίδι, αλλά είναι μια αξιοπρόσεκτη τάση.

Ο Παύλος Γερουλάνος, που έφτασε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, δήλωσε ήδη ότι δεν θα πει στους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν τι να πράξουν στο δεύτερο γύρο. Το ίδιο ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι συμμαχίες και οι στηρίξεις σε ανάλογες μάχες δεν δίνονται με δημόσιες δηλώσεις, λειτουργεί έντονο το παρασκήνιο και κυρίως το πόσο οι δύο τελικοί μονομάχοι θα πείσουν τους ψηφοφόρους που δεν τους εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο να το κάνουν στον δεύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Action24, CNN

Νίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΧάρης Δούκας