ΠΑΣΟΚ: Επίσημα οι υποψηφιότητες - Τι είπαν οι δικεκδικητές της προεδρίας στην ΚΕ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η τοποθέτηση των έξι υποψηφίων για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετά σημεία των ομιλιών.

Στο προσκήνιο από τους περισσότερους υποψηφίους, η… απουσία του κόμματος από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, καθώς όπως σημείωσαν παρά τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά στις Ευρωεκλογές δεν ήταν αυτά που περίμεναν.

Μάλιστα, ούτε και μετά τις σοβαρές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ με ανεβασμένα νούμερα και αυτό ήταν ένα σημείο που από τους περισσότερους «χρεώθηκε» στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το προγραμματικό πλαίσιο και τις απόψεις τους για την «επόμενη ημέρα» παρουσίασαν οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

Ανδρουλάκης: Λογοδοτώ μόνο στον λαό

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Το ερώτημα πλέον είναι πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και θα στείλει τη ΝΔ στο σπίτι της» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου. Κοπιάσαμε για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομος δημοκρατικό πόλος» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «απαξίωσε τη δημόσια υγεία και παιδεία, βάφτισε μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις συμφερόντων».

«Αυτό το πελατειακό σύστημα εξουσίας είναι ο μεγάλος αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυνατά μετά τις 13 Οκτωβρίου για να σταματήσουμε την παρακμή».

Χάρης Δούκας: «Η εκλογή προέδρου έχει Εθνικά χαρακτηριστικά»

Την Άννα Διαμαντοπούλου διαδέχτηκε στο βήμα ο Χάρης Δούκας. «Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα που διχάζουν την παράταξη. Δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η εκλογή προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει και Εθνική χαρακτηριστικά. Γιατί από τη συμμετοχή ή όχι θα φανεί και αν η παράταξή μας θα γίνει κυβέρνηση και αν θα δώσουμε στον λαό ξανά την ελπίδα. Να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί ξανά ότι δεν μένει κανείς πίσω», είπε στον πρόλογό του ο Δήμαρχος της Αθήνας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για γνήσιες προοδευτικές θέσεις και πολιτικές. «Στέκομαι μπροστά σας σήμερα και θέλω να σας μιλήσω με την καρδιά μου, δεν θα αναφερθώ στα μικρά και ασήμαντα που μπορεί να διχάσουν την παράταξη. Οι τεράστιες ανισότητες υπονομεύουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ο κύκλος της φθοράς ξεκίνησε, η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Δούκας και αναφέρθηκε στη μεγάλη αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας.

Γερουλάνος: Θα υπηρετήσω την ενότητα

Με την «λαϊκή απαίτηση αλλαγής ηγεσίας» ξεκίνησε η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου.

«Πρέπει να εμπνεύσουμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πάνε στην κάλπη. Μένουν σπίτι και περιμένουν να δουν αν θα τους δώσουμε λίγη σιγουριά και μια σπιθαμή ελπίδας. Τώρα είναι η ώρα της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε. Αυτή η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις Απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, και αλλαγή ηγεσίας».

Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα Big Bang στο ΠΑΣΟΚ

Την θέση ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang καθώς, όπως υποστήριξε, δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις εξέφρασε στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου. «Είμαστε εδώ λοιπόν γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Για να ανταποκριθεί στο ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή και να είναι η εναλλακτική δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις χρειάζεται ένα Big Bang», είπε χαρακτηριστικά.

Γιαννακοπούλου: Βρέχει ψήφους και μένουμε στο 13%

Αμέσως μετά τον κ. Γερουλάνο, το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορεί όταν βρέχει ψήφους, το κόμμα να μένει με 13% και να δηλώνει ικανοποιημένο. Η επανασύνδεση με την κοινωνία πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπει σε καθοδική πορεία και αμφισβητείται για τις αναποτελεσματικές πρακτικές της. Δεν πάει άλλο με την αντιλαϊκή πολιτική».

 

Άννα ΔιαμαντοπούλουΜιχάλης ΚατρίνηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης Δούκας