Απανωτές είναι οι ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τελικά αλλαγή στο άρθρο που λέει πως κάθε βουλευτής έχει ανώτατο όριο τριών θητειών.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει να υπάρχει όριο τριών θητειών ανά Περιφέρεια και μετά ο βουλευτής να αλλάζει περιοχή αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Όμως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Documento, τελικά αποφασίστηκε στην εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού να μην προταθεί καμία αλλαγή και να παραμείνει το όριο των τριών θητειών, κάτι που αν ψηφιστεί από το Καταστατικό Συνέδριο βάζει μπλόκο για εκ νέου υποψηφιότητα στους:
Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Σαρακιώτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Κώστα Μπάρκα, Γιώργο Παπαηλιού και Γιώργο Ψυχογιό. Των περιορισμών εξαιρείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι η εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Συνέδριο για να έχει ισχύ.
Τι λέει το υπάρχον Καταστατικό:
«Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι µε διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή των τριάντα δύο (32) μηνών αρχής γενομένης από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η Πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».
Με απλά λόγια, με τα όσα ισχύουν σήμερα, δεν μπορεί να είναι κάποιος εκ νέου υποψήφιος αν έχει εκλεγεί βουλευτής τον Σεπτέμβριο του ’15, το καλοκαίρι του ’19 και πέρυσι τον Ιούνιο, με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός βέβαια αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήσει κάλπες πριν συμπληρωθούν οι 32 μήνες…
Ανοικτά μέτωπα
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σκηνικό μάχης
καθώς την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ιδιαίτερα «στριμωγμένος» από την εσωκομματική αντιπολίτευση να πάρει πρωτοβουλίες εκλογικού χαρακτήρα πριν το Συνέδριο, στελέχη του κόμματος τον αμφισβητούν ανοικτά, ενώ άλλα, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης δηλώνουν παρόντες στην κούρσα της ηγεσίας.
Παράλληλα, το «σίριαλ» της διαγραφής του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, μπαίνει όπως φαίνεται στην τελική του ευθεία.
Με πληροφορίες από Documento
Διαβάστε επίσης: