ΔΕΘ: Παρεμβάσεις για το δημογραφικό ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι προβλέπει το σχέδιο τριετίας

Να μπει ένα «φρένο» στην δημογραφική κατάρρευση θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση με ένα σχέδιο τριετίας το οποίο ξεκινά να ξεδιπλώνεται αύριο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την μερική και όχι oλική εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, ικανοποιώντας κάποια από τα αιτήματά τους, όπως για παράδειγμα την διατήρηση της πολυτεκνικής ιδιότητας και αφού ενηλικιωθεί το παιδί.

Ο Πρωθυπουργός αναμένετα να ανακοινώσει την σημαντική αύξηση του επιδόματος τέκνων αλλά και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Παρεμβάσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στέγη

Σύμφωνα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη “ο Πρωθυπουργός θα κάνει πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ που θα αφορούν και τρίτεκνους και πολύτεκνους με διεκδικήσεις ετών και συγχρόνως δεσμευόμαστε σε κάθε ελληνική οικογένεια, ότι όσα χρήματα περισσεύουν ή εξοικονομούμε από την εκτέλεση προϋπολογισμού θα επιστρέφουν στη στήριξη της οικογένειας”.

Ταυτόχρονα στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν πάνω από 20.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια από τους Δήμους.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει φοροαπαλλαγές σε όσες επιχειρήσεις στηρίζουν οικογένειες είτε δίνοντας χρηματικά ποσά για τη γέννηση τέκνου ή βάουτσερ για υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα του δημογραφικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την στεγαστική κρίση. Στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” μεγαλώνει το ηλικιακό όριο των δικαιούχων και φτάνει από τα 39 που ήταν μέχρι τα 49 έτη, επιπλέον αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια και φτάνουν στις 20.000 ευρώ ενώ τα σπίτια που θα αγοραστούν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας.

Στο πρόγραμμα “ανακαινίζω – Ενοικιάζω” αυξάνεται το όριο δαπανών μέχρι και τα 15.000 ευρώ και η επιδότηση από τις 4.000 ευρώ αγγίζει τα 9.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα αναμένεται να τρέξει για πρώτη φορά τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 2022. Αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 πολίτες 18 – 39 ετών, θα υπάρχει ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους και οι πρώτες πολυκατοικίες αναμένεται να ανεγερθούν το 2025- 2026.

Με πληροφορίες από CNN Greece

Kυριάκος Μητσοτάκηςδημογραφικό πρόβλημαοικογένειεςοικονομία