Politico: «Η εξαίρεση Μέτσολα» - «Αρχι-λομπίστας» ο σύζυγος της προέδρου του ΕΚ

Τι κι αν μετά τοσκάνδαλο Qatargate το 2022, στο οποίο εμπλεκόταν άμεσα και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, με την κατηγορία ότι λάμβανε μετρητά από την καταριανή κυβέρνηση για την άσκηση επιρροής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν να βγάλει στη φόρα τα οικονομικά του θεσμού στο πλαίσιο της διαφάνειας;

Τι κι αν η ίδια δρομολόγησε έναν νέο κώδικα δεοντολογίας που απαιτούσε – μεταξύ άλλων – τα υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωκοινοβουλίου να δηλώνουν εγγράφως αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους, της προσωπικής τους ζωής ή τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, με αυτούς τους νέους κανόνες, ένα βασικό πρόσωπο έμεινε εκτός: η ίδια η πρόεδρος, όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο με τίτλο «Η εξαίρεση Μέτσολα».

Κι αυτό γιατί ο σύζυγός της, ο Ούκο Μέτσολα, ήταν ο κορυφαίος λομπίστας της ΕΕ για τον όμιλο Royal Caribbean Group με έδρα το Μαϊάμι, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο και μεγάλο εταιρικό ρυπαντή.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η πρόεδρος Μέτσολα – ή οποιοσδήποτε πρόεδρος – θα πρέπει να εξαιρείται από την υποβολή μιας τέτοιας δήλωσης», δήλωσε ο Νίκολας Αϊόσα, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας της Ευρωπαϊκή Ένωσης στο Politico.

«Θα έλεγα ότι αν έχετε σύζυγο που συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αμειβόμενη ή μη, με σκοπό να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής θα πρέπει να το δηλώσει», πρόσθεσε ο Αϊόσα.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Μέτσολα Γιούρι Λάας αρνήθηκε ότι ο ρόλος του Ούκο ήταν κάτι που η Ρομπέρτα θα έπρεπε να αποκαλύψει.

«Η προσπάθεια να χαρακτηριστεί η απασχόληση του κυρίου Μέτσολα ως πιθανή σύγκρουση συμφερόντων —πραγματική ή αντιληπτή— είναι λάθος», είπε.

Ωστόσο, πέραν του αν όπως όλα δείχνουν το ζεύγος δεν συμμετείχε σε συγκάληψη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η απουσία επίσημης αποκάλυψης προστάτευσε τη σχέση μεταξύ της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ενός λομπίστα από τον δημόσιο έλεγχο, ακόμη και όταν ο Ούκο συνόδευσε τη σύζυγό του σε επίσημες επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της στέψης του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’, και η Ρομπέρτα μίλησε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υπέρ μιας θέσης που συμμερίζονταν το Ευρωκοινοβούλιο και η ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ποιό είναι το ζεύγος Μέτσολα

Η Μαλτέζα νομικός και πολιτικός ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022. Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του ευρωπαϊκού ιδρύματος το 2013 και έγινε πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2021, επιλέχθηκε ως υποψήφια του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για να διαδεχθεί τον Νταβίντ Σασόλι ως επικεφαλής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στη λήξη της θητείας του ως προέδρου τον Ιανουάριο του 2022. Ο Νταβίντ είχε νοσηλευτεί με πνευμονία τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, καθιστώντας την Μέτσολα ως την πιθανότερη διάδοχό του. Μετά από περαιτέρω νοσηλεία, απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου του 2022, μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της θητείας του. Με τον θάνατό του, η Μέτσολα έγινε αναπληρώτρια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έγινε η νεότερη πρόεδρος, η πρώτη Μαλτέζα που κατείχε το αξίωμα και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος από το 2002.

Με τον σύζυγό της, τον Φινλανδό Ούκο Μέτσολα γνωρίστηκαν το 1999 και παντρεύτηκαν στο Ραμπάτ της Μάλτας την 1η Οκτωβρίου του 2005.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερις γιους, που γεννήθηκαν το 2007, το 2008, το 2011 και το 2017.

Ως μέλη του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και οι δύο έθεσαν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές το 2009, και έγιναν το πρώτο παντρεμένο ζευγάρι που έθεσε υποψηφιότητα στις ίδιες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο από δύο διαφορετικά κράτη-μέλη.

διαφθοράΕΛΚΕυρωβουλήλόμπινγκΡομπέρτα Μετσόλα