Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά του Μακρόν ετοιμάζει η Αριστερά

Συνεχίζεται το πολιτικό χάος στη Γαλλία, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συνεχίζει μεν τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο να αρνείται να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά.

Η στάση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν- Λυκ Μελανσόν να ετοιμάζει πρόταση μομφής και να καλεί σε διαδηλώσεις, καθώς θεωρεί πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν σέβεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Θέση πήρε και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «θεσμικό παράπτωμα» του Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή, ενώ δεν κλείνει την πόρτα σε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από υπουργούς της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο Ολάντ θέτει τις κόκκινες γραμμές του σε συνέντευξή του στο Le Point.

«Για να κυβερνήσουμε με όλες τις συνιστώσες της Αριστεράς, πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις πέραν της γαλλικής ψήφου: 1) η ηγεσία της κυβέρνησης πρέπει να είναι σοσιαλιστική- 2) η ένωση αυτή πρέπει να ακολουθεί μια γραμμή ικανή για συμβιβασμό και να είναι ευνοϊκή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», λέει ο πρώην ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου των Σοσιαλιστών που κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν για «θεσμικό παράπτωμα», η Μαρίν Τοντελιέ των Οικολόγων τόνισε: «Είναι ο Φρανσουά Ολάντ που μας αρέσει, σταθερός και δημοφιλής στο NFP (σ.σ. Nouveau Front Populaire, Νέο Λαϊκό Μέτωπο). Η ιστορία θα κρίνει αυτούς που κάνουν οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, πρωτίστως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η Ανυπότακτη Γαλλία θα καταθέσει πρόταση μομφής «τις επόμενες ημέρες»

Μιλώντας στο Europe 1/CNews την Τετάρτη, ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής της οργάνωσης La France insoumise (LFI), ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα καταθέσει πρόταση  μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν «τις επόμενες ημέρες».

Μια διαδικασία που ορίζεται από το άρθρο 68 του Συντάγματος, η οποία μπορεί να κινηθεί μόνο «σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος προδήλως ασυμβίβαστης με την άσκηση της εντολής του».

Με πληροφορίες από AFP

Ανυπότακτη ΓαλλίαΑριστεράΓαλλίαεκλογέςΕμανουέλ Μακρόν