Νομοσχέδιο στη Βουλή για απολυμένους- διαθέσιμους από τον Κατρούγκαλο

Επαναπρόσληψη των απολυμένων, αποκατάσταση των “διαθέσιμων” και πρόσληψη των αδιόριστων επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είναι το νομοσχέδιο που έχει προγραμματίσει να καταθέσει στη Βουλή, για αύριο Πέμπτη (2/4) το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και στη συνέχεια θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου θα ψηφισθεί.

Οι ρυθμίσεις αφορούν στα περίπου 3.900 απολυμένα και σε διαθεσιμότητα άτομα, ενώ οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που εδώ και χρόνια παραμένουν αδιόριστοι δεν ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συλλόγου τους, τις 4.000.

Με το νομοσχέδιο επανασυστήνονται οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν σε εφαρμογή, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, της προηγούμενης κυβέρνησης. Επανέρχεται στις παλαιές θέσεις το προσωπικό, εκτός εάν επιλέξει μέσω της νέας κινητικότητας κάποια άλλη θέση από αυτές που αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες της διοίκησης. Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αφορούν σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, τους καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες είχαν καταργηθεί, τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κ.ά.

Μορφοποιήσεις και προσθήκες

Η τελική μορφή του πάντως θα έχει αλλαγές και προσθήκες, καθώς μετά τη δημόσια διαβούλευση επανεξετάστηκαν κάποια ζητήματα ενώ ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει διαφοροποιήσεις.

Δυνατότητα μονιμοποίησης, μάλλον εθελοντική και όχι υποχρεωτική δίνεται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) -υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 30.000-40.000 υπαλλήλους. Εν γένει, σύμφωνα με το υπουργείο, το μέτρο αυτό δεν έχει μισθολογικό κόστος, αλλά στοχεύει στο να διευκολύνει τη διαδικασία της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, προστίθεται διάταξη με την οποία δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους «κόκκινους» ισολογισμούς δήμων. Έληγε τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος, μέχρι το τέλος Μαΐου, αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα, αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.

Όσον αφορά τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει διευκρινίσει ότι καταργούνται οι θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) όπου είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί. Θα ακολουθήσει στάδιο εθελοντικής επανακατάταξής τους.

Εφόσον το επιθυμούν θα δηλώσουν ρητά στον Δήμο όπου ανήκαν ως δημοτικοί αστυνομικοί ότι θα επανέλθουν στη θέση τους. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, θα τεθούν στη διάθεση του υπουργού, καταλαμβάνοντας προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη.

Το Υπουργείο επιμένει ότι όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μονιμοποιηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου θα το παρουσιάσουν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιώργος κατρούγκαλος.

Επιστράτευση, πειθαρχικά και σφοδρή πολεμική

Περιλαμβάνει και διάταξη για την επαναρύθμιση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, του θεσμού της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών και ρητά ορίζεται ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης απεργιών.

Παράλληλα, καταργούνται διατάξεις πολυάριθμων νομοθετημάτων οι οποίες εισήχθησαν από το 2012 και μετά, ώστε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, να αποκατασταθεί το τεκμήριο της αθωότητας στην πειθαρχική διαδικασία. Στόχος είναι η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας και η επαναφορά του προϊσχύοντος του 2012 νομικού καθεστώτος.

Ιδιαίτερα αυτές οι ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη αντιμετωπισθεί αρνητικά, με σφοδρότατη κριτική, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια συνολική προσέγγιση, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου», όπως αναφέρει σε άρθρο του («Καθημερινή», 29.3.2015), «στερείται λογικής βάσης, ηθικής υπόστασης και ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά του. Πάνω από όλα όμως σηματοδοτεί ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή: την οπισθοδρόμηση και τη διολίσθηση του Δημοσίου στην αγκαλιά των συνδικαλιστών».

Αναμένεται πάντως ότι θα αναδειχθεί περαιτέρω από την αξιωματική αντιπολίτευση η «υπόθεση Κατρούγκαλου» περί ιδιωτικών συμφωνητικών με δημοσίους υπαλλήλους, όταν το σχέδιο νόμου (με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις») φτάσει προς συζήτηση στη Βουλή.

απολυμένοιΒουλήεργαζόμενοινομοσχέδιο