Σαρωτικός ανασχηματισμός στους γραμματείς των υπουργείων

Σήμερα, ή το αργότερο για αύριο τοποθετείται από κυβερνητικές πηγές ο χρόνος της ανακοίνωσης των ονομάτων των Γενικών Γραμματέων που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, μετακινούνται σε άλλο υπουργείο ή απομακρύνονται από τη θέση τους. Οι επιλογές που έχει κάνει ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τος αντίστοιχους υπουργούς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και δεν απομένει πια παρά η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο επανασυντονισμός των Γενικών Γραμματέων με τους αντίστοιχους υπουργούς κι υφυπουργούς, αλλά και με τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο θα βρεθούν σύντομα. Για αυτό το σκοπό πρόκειται να αξιοποιηθεί ο εναπομείνας χρόνος του καλοκαιριού, ώστε μετά τη ΔΕΘ η κυβερνητική μηχανή να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τους Γενικούς Γραμματείς να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των πολιτικών αποφάσεων της ηγεσίας κάθε υπουργείου με τις υπηρεσίες του.

Ποια ονόματα ακούγονται

Σύμφωνα με όσα διακινούνται στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να δρομολογεί αλλαγές σε τουλάχιστον 20 Γ.Γ. υπουργείων, με πρώτα τα Υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.

Στους νεοεισερχόμενους, αναμένεται να περιλαμβάνονται στελέχη με κομματική διαδρομή, πρώην βουλευτές της Ν.Δ., προκειμένου με την ευκαιρία να εκτονωθεί εν μέρει, έστω, η γκρίνια για τους «ξενόφερτους» που έχουν καταλάβει κυβέρνηση και κόμμα.

Μεταξύ των προσώπων που ακούγεται ότι θα αξιοποιηθούν είναι ο Τάσος Γαϊτάνης, πιθανότατα στη Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Δ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης, οι πρώην βουλευτές Γ. Μελάς και Σ. Χιονίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας Θράκης Χρ. Μέτιος, ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημ. Κάρναβος κ.α.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, Ημερησία

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΚυβέρνηση Μητσοτάκηυπουργεία