Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F-35

Tην υπογραφή της επιστολής αποδοχής (LOA) προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (25/7) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για την Πολεμική Αεροπορία. Υπεγράφη η επιστολή για F35. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο» υπογράμμισε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τα F-35

Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, με συνολικό κόστος 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. Η προαίρεση αυτή αναμένεται να ασκηθεί μετά το 2030, όταν θα έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη Μοίρα των «στελθ» αεροσκαφών.

Οι παραλαβές των αεροσκαφών θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2033, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

F-35μαχητικά αεροσκάφηΝίκος Δένδιας