Μητσοτάκης: Το 2027 όταν ξανασυναντηθούμε στις κάλπες, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα

«Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος, καθώς συμπληρώσαμε 50 χρόνια Δημοκρατίας, από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης στους μισθούς, αλλά και στους θεσμούς, στην πιο αποτελεσματική κρατική λειτουργία, στην πιο παραγωγική οικονομία, στις θεσμικές αλλαγές αλλά ναι και στις ατομικές συμπεριφορές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ειδική εκδήλωση για την επέτειο των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Βουλή σήμερα αποτελεί το σύμβολο της πιο μακράς δημοκρατικής περιόδου. Κατά τον ίδιο «σήμερα δεν είναι απλά μια συγκυρία αλλά μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε για αυτά που θέλουμε αλλά κι για αυτά που μένει να γίνουν».

«Πριν από 50 χρόνια τίποτα απ’ όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχαν στη ζωή μας. Ζούσαμε κάτω από την μπότα της χούντας, χωρίς ελευθερίας ατομικά δικαιώματα με καθηλωμένη την οικονομία και στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής», προσέθεσε ο πρωθυπουργός ενώ ειδική μνεία έκανε σε όλους όσοι με «τόλμη και σοφία υλοποίησαν τη μετάβαση στη δημοκρατία, με κορυφαίο τον Κ. Καραμανλή. Τον ηγέτη που ανέλαβε την ευθύνη να ανατάξει τη χώρα αλλά και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου».

«Με γνώση και ωριμότητα το 74 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεράπευσε τις πληγές που είχαν αφήσει οι αξιωματικοί. Δεν άφησε τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από το στόχο του», συμπλήρωσε.

«Τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμβαδίζουν με τα γενέθλια της ΝΔ»

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμβαδίζουν και με τα γενέθλια της ΝΔ. «Οι ίδιες αξίες διατρέχουν τη δική μας ιδρυτική διακήρυξη», είπε. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του μισού αιώνα αλλάξαν πολλά στη χώρα μας, με σημαντικότερη κατάκτηση της δημοκρατία τα κόμματα να εναλλάσσονται ειρηνικά στην εξουσία.

Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια επισήμανε ότι η Ελλάδα προχώρησε, αλλά όχι όσο έπρεπε και όσο μπορούσε. «Χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες. Το Κράτος συμβιβάστηκε με αγκυλώσεις και κυβερνήσεις δείλιασαν στο πολιτικό κόστος», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της ΕΕ.

«Πρόκειται για μια μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων ώστε να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω, όπως η φοροδιαφυγή, η βία στα γήπεδα, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, τα εκπαιδευτικά κενά, τα προβλήματα απονομής δικαιοσύνης κ.α. Αυτά, βέβαια, απαιτούν χρόνο για να λυθούν και επιμονή αφού γύρω τους ρίζωσαν συμφέροντα», παραδέχτηκε.

«Σε δυναμική ανάπτυξη η χώρα»

Κατά τον πρωθυπουργό η χώρα, πλέον, βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη, μείωση ανεργίας στήριξη εισοδημάτων ενώ υπερκεράστηκαν σημαντικά εμπόδια όπως ο κορονοϊός, φυσικές καταστροφές κλπ.

«Ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων. Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες. Γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027 όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα. Στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες», συμπλήρωσε.

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήδημοκρατίαμεταπολίτευσηΝέα Δημοκρατία