Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και στην Κύπρο, που σηματοδότησε και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν συγκινησιακά φορτισμένη με ξεκάθαρες αναφορές στην τουρκική κατοχή, επιμένοντας ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ»

«Εχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνικού λαού και στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως διαπίστωσε στην τελευταία τους συνάντηση, ο δρόμος της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις της ειδικής απεσταλμένης κας Ολγκίν.

«’Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει το διάλογο και όταν προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προ ημερών η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα τάχθηκε ρητά υπέρ της ενιαίας και ελεύθερης Κύπρου ενώ το ίδιο έκανε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το γαλάζιο ουρανό της σκέπασαν τα γκρίζα αεροπλάνα των εισβολέων. Έτσι το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου πατήθηκε με βαρύ τίμημα, με νεκρούς και αγνοουμένους. Με τη Λευκωσία ακρωτηριασμένη, με τη φυλακισμένη Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά δίπλα στα ερείπιά της», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για εθνικό τραύμα που πονά και θα πονά.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε»

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Προβάλλοντας το κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής και κατοχής, κάτι που δυστυχώς και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως συμβαίνει στην Ουκρανία. Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις αλλά πιστεύω ότι καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν τη σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλεια της και δεν μπορεί να αγνοούμε το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στο δρόμο της επίλυσης του κυπριακού», πρόσθεσε.

«Χωρίς να λείπει το συναίσθημα, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα», ανέφερε και σημείωσε πως «κάθε λύση προϋποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις» αλλά και «να μην ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες καθώς είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό».

Kυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάκατεχόμεναΚύπρος