Προκαλεί ο Ερντογάν: Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο

Τις πάγιες τουρκικές θέσεις ως προς την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το πρωί του Σαββάτου (20/7), υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και να επιτύχει μόνιμη ειρηνική λύση στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Μην μας χλευάζετε”, “δε νομίζω” μου απάντησε. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν και τα δύο κράτη μαζί», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η υποστήριξή μας παραμένει στην ΤΔΒΚ, η οποία ιδρύθηκε στο αίμα των μαρτύρων μας, να γίνει ένα ισχυρό, ευημερούν και αξιόπιστο κράτος».

Με πληροφορίες από TRT, ΕΡΤ

ελληνοτουρκικάπρωθυπουργός Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν