Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον - «Καλοδεχούμενα αυτά τα τετ α τετ», τι θα συζητήσουν

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Οι επαφές μεταξύ των συνεργατών των δύο ηγετών έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες, προκειμένου με βάση το πρόγραμμά τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, να υπάρξει ένα τετ α τετ.

«Είναι πάντα καλοδεχούμενες αυτές οι συναντήσεις», σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα που θυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η κοινή τους παρουσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου.

Η πιθανότερη ημερομηνία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πιθανότερη ημέρα για την πραγματοποίηση της συνάντησης θεωρείται από διπλωματικές πηγές η Τετάρτη. Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις επαφές των δύο ηγετών, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και ξεχωριστή συνάντηση. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «βαριά» ατζέντα για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις, όμως σε μια τέτοια συνάντηση ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε έκπληξη.

Η ηρεμία στο πεδίο παραμένει, με την Τουρκία να συνεχίζει να απόσχει από προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και αέρα, όμως η Άγκυρα έχει αρχίσει εκ νέου να ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής της σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της χώρας, δημιουργώντας προβληματισμό.

«Φάκελος» Βόρεια Μακεδονία

Δεύτερο ανοιχτό ζήτημα για την Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η Βόρεια Μακεδονία με τον πρωθυπουργό της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι να συνεχίζει τις προκλήσεις. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επιμένει να προκαλεί μιλώντας για «Μακεδονία», παραβιάζοντας το erga omnes όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει εγκαίρως τα Σκόπια να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με αλυτρωτικές δηλώσεις, διαφορετικά θα τη βρουν απέναντί τους.

«Έχουν, λοιπόν, υπάρξει μια σειρά από πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη. Όλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τα θέσει με την ευκαιρία και της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως έχει πει επανειλημμένως», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει με παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον να υπενθυμίσει στη γειτονική χώρα και τη νέα ηγεσία της ότι η συμφωνία για το όνομα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ατλαντική Συμμαχία και ως εκ τούτου η συμπεριφορά αυτή είναι μη αποδεκτή.

Το στίγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που θα έχει στο Council on Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές στο Κογκρέσο με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Βουλή, Δημοκρατικό γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικ Τζόνσον και τον γερουσιαστή του Ντέλαγουερ, που είναι από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν, Κρις Κουνς.

Πηγή: iefimerida.gr

EρντογάνΕΛΛΑΔΑΚόσμοςΜητσοτάκηςπολιτικήΤουρκία