Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τα πυρά Σαμαρά, Καραμανλή κατά Μητσοτάκη - Εμφανίστηκαν ως η «δεξιά ψυχή» της ΝΔ

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την επίθεση που δέχτηκαν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή στην κοινή τους παρέμβαση, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.

Παρά τη δεδομένη ενόχληση από τους οξείς τόνους που χρησιμοποίησε κυρίως ο κ. Σαμαράς, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην μπουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς οξύνοντας το ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της παράταξης.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών» ήταν η πρώτη αντίδραση συνεργατών του κ. Μητσοτάκη λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των δύο παρεμβάσεων, και ενώ αποχωρούσαν από το Πολεμικό Μουσείο στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που είχαν δώσει το «παρών», χωρίς οι περισσότεροι να θέλουν να σχολιάσουν τα όσα είχαν ακουστεί. Σήμερα πάντως αναμένεται μια πιο τεκμηριωμένη τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τη γραμμή της ήπιας αντιμετώπισης.

Πρώτα ο κ. Σαμαράς και εν συνεχεία ο κ. Καραμανλής, με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, άσκησαν την πιο ολοκληρωμένη και σκληρή κριτική που έχει γίνει προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και την οποία έχουν αποτύχει να εκφράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρον είχε το ετερόκλητο κοινό το οποίο είχε συγκεντρωθεί στο Πολεμικό Μουσείο και στο οποίο απευθύνθηκαν. Εκεί βρίσκονταν ο υφυπουργός Επικρατείας Παύλος Μαρινάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και οι υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης και Κώστας Καραγκούνης, περισσότεροι από 30 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Θάνος Πλεύρης, ο Στέλιος Πέτσας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και οι ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ελίζα Βόζεμπεργκ. Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μέχρι και η… Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία, μετά την προεκλογική της χειραψία με τον Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, βρήκε την ευκαιρία να δώσει το «παρών» σε μια εκδήλωση για να δηλώσει στις κάμερες τις ελπίδες που γεννιούνται στην Ευρώπη από την επικράτηση της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία…

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση, επικριτικός για εθνικά ο Καραμανλής

Οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής εμφανίστηκαν ως η δεξιά ψυχή της παράταξης που δηλώνει «παρών», υποδεικνύοντας αλλαγή κατεύθυνσης. «Το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να… συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ήταν το ακριβώς αντίθετο: να αλλάξει άμεσα», είπε ο κ. Σαμαράς, με τον κ. Καραμανλή να συμπληρώνει λίγα λεπτά αργότερα: «Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!».

Επιβεβαιώθηκε απόλυτα η εικόνα που είχε σχηματιστεί τις προηγούμενες ημέρες για ηχηρή παρέμβαση των πρώην προέδρων, που λειτούργησαν σε απόλυτη σύμπνοια. Η ομιλία του κ. Σαμαρά, ειδικότερα, ταίριαζε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, η οποία απέχει κατά πολύ από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, με τον ίδιο να δηλώνει «ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν τον ενδιαφέρουν «μεγάλα αξιώματα», «φωτογραφίζοντας» τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κριτική του επεκτάθηκε από την ψήφιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έως την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. «Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», είπε για την ισότητα στον γάμο, επικρίνοντας «τα πανηγύρια υπουργών και τα γλέντια στα μπαρ», όπου βρέθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι πόρτες  ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση κι άλλο η μετάλλαξη», σχολίασε για το άνοιγμα της ΝΔ στο οποίο επιμένει ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι αναφορές σε “αποϊδεολογικοποίηση” και οι συγκρίσεις με άλλες, τελείως διαφορετικές, εποχές δείχνουν αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων και είναι, το λιγότερο, ατυχείς».

Ο κ. Καραμανλής φρόντισε με εύσχημο τρόπο, βάζοντας μπροστά το κάρο της ευρωπαϊκής ηγεσίας στις αναφορές του, να στείλει αυστηρές προειδοποιήσεις και από την πλευρά του προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους» σημείωσε, για να στείλει το μήνυμα πως «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».

Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα μετά τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Καραμανλή

Αποτελεί η κοινή παρουσία και τα όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έναν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που έθεταν πολλοί χθες το βράδυ. Δεδομένο είναι ότι δήλωσαν και οι δύο «παρών» στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και διεκδικούν λόγο και ρόλο, για πρώτη φορά τόσο έντονα από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μητσοτάκη. Η αποστροφή του κ. Σαμαρά «με βάση και την πρόσφατη εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας, ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;» ίσως κρύβει το κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας πάνω στο οποίο έσπευσαν να πάρουν θέση ο ίδιος και ο κ. Καραμανλής.

Πηγή: iEfimerida.gr

ΕΛΛΑΔΑΚαραμανλήςΝΔπολιτικήΣαμαράς