Αύριο η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ σε κλίμα ανοιχτών συγκρούσεων - Πότε θα στηθούν κάλπες

Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες «λεπτομέρειες» και τις συμφωνίες της τελευταίας στιγμής κινείται το ΠΑΣΟΚ εν΄ όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής: της πρώτης πρόβας εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας.

Η συνάντηση των στελεχών του οργάνου έρχεται μετά από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από πολλές πλευρές για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την κακή λειτουργία του κόμματος καθώς και την απειλή περί διαγραφών όσων των «αμφισβητούν». Στην κοινή συνεδρίαση προ δεκαημέρου άρχισε επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή ηγεσίας και παρότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κατά τις πρώτες μετεκλογικές μέρες υποστηρίξει ότι κάλπες θα στηθούν, σύμφωνα με το καταστατικό, στο τέλος του 2025, στη συνέχεια έδειξε να υποχωρεί και να αποδέχεται την άμεση προσφυγή στη βάση. Στελέχη που θα διεκδικήσουν την ηγεσία, όπως ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος αναμένουν την αυριανή ομιλία του κ. Ανδρουλάκη για να ανακοινώσουν και επισήμως την υποψηφιότητά τους, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι θα προχωρήσει με «καθαρές λύσεις», δηλαδή εντός του φετινού φθινοπώρου, ενδεχομένως και μέσα στον Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται ένας ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στον Δήμο της Αθήνας και στη Χαριλάου Τρικούπη με φόντο δημοσιεύματα για απευθείας αναθέσεις του Δήμου σε κομματικά στελέχη ή σε πρόσωπα που έχουν σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. «Οι κύκλοι από τους οποίους εκπορεύονται αυτά τα δημοσιεύματα έχουν μάθει να κινούνται στο σκοτάδι και με αθέμιτους τρόπους. Τους λέμε ότι ματαιοπονούν», απάντησε η πλευρά Δούκα ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές προς τη Χαριλάου Τρικούπη με την επισήμανση ότι μεταξύ των συνεργατών του Δήμου βρίσκονται στενοί διαχρονικοί συνεργάτες του νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην απόφαση του κ. Δούκα να διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στράφηκε εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου με την κατηγορία ότι παρεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά άλλου κόμματος: «Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι ακραίες επιθέσεις από την Κυβέρνηση, τα συστήματά της και την ακροδεξιά, μετά την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.».

Στο εσωκομματικό πεδίο πάντως η συζήτηση αφορά στις αναμενόμενες άγριες συγκρούσεις που θα ενταθούν όσο πλησιάζουν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας. Χθες ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε να επικοινωνεί με βουλευτές του κόμματος αλλά και με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από το προεδρικό μπλοκ, προκειμένου να «σκανάρει» το κλίμα και τις αντιδράσεις εν’ όψει της συνεδρίασης. Αντίστοιχα τηλεφωνήματα έκανε σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος μετά από την αποτυχία του να εκλεγεί ευρωβουλευτής χαρακτηρίστηκε από στελέχη υπό παραίτηση Γραμματέας. Το τοπίο σε κάθε περίπτωση θα ξεκαθαρίσει αύριο εντός της αιθούσης, όπου οι καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν νέα ομαδικά πυρά εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, ειδικά αν επιχειρήσει εκ νέου να επιρρίψει ευθύνες περί τοξικού λόγου σε κομματικά στελέχη.

Ο Χάρης Δούκας πάντως θα μιλήσει για την ανάγκη να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική προοπτική και μια ηγεσία που «να ενώνει και να μην διχάζει». Έχει ήδη προτείνει με επιστολή του στη Χαριλάου Τρικούπη: επιστολή του πρότεινε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη Χαριλάου Τρικούπη: Πρώτον να οργανωθεί σε ενωτικό κλίμα η ιδρυτική επέτειος των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, δεύτερον να προγραμματιστεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη για τις αρχές του Οκτωβρίου, όπου υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη να περιγράψουν το σχέδιο της επόμενης μέρας και τρίτον να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας σε δύο γύρους, στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Ο κ. Δούκας πιστεύει ότι η εκλογική του νίκη τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα μπορεί να είναι η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για το Κίνημα- «στόχος μου είναι η νίκη μας εναντίον της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές- τίποτα λιγότερο» υπογραμμίζει ο κ. Δούκας σημειώνοντας κάθε φορά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο κορμός και η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που οραματίζεται. Δίπλα του στέκονται βουλευτές και στελέχη ενώ η απόφαση του Μανώλη Χριστοδουλάκη να μην κατέβει στις εκλογές και να ενώσει δυνάμεις με τον Χάρη Δούκα είναι μια κίνηση που ενισχύει σημαντικά την υποψηφιότητα του Δημάρχου. Ο κ. Χριστοδουλάκης έχει ευρεία απήχηση στο κόμμα και σκοπεύει να αναλάβει ενεργό δράση υπέρ του Χάρη Δούκα, ξεκινώντας περιοδείες και επαφές με άλλα στελέχη ανά την Ελλάδα. Το επιτελείο Δούκα υποστηρίζει ότι ήδη άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς του και της προοπτικής που ανοίγει στην «κυβερνησιμότητα» του ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση του ποσοστού, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050», είναι η φράση του κ. Δούκα που εκφράζει ως φαίνεται πολλούς εντός του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ανάγκη της επανεκκίνησης, που περιέγραψε νωρίτερα και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τα χαρτιά του θα ανοίξει αύριο και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος επιμένει στις θεσμικές λειτουργίες και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στον «κατάλληλο χώρο και χρόνο». Ο κ. Γερουλάνος έχει αποκτήσει δίκτυα επαφών πανελλαδικά, έχει παρουσιάσει ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο για τις αναγκαίες αλλαγές στο χώρο και τη χώρα, ενώ δεν απέφυγε να μιλήσει για την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου από το Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν βουλευτές, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παύλος Χρηστίδης, η Νάντια Γιαννακοπούλου που έχουν εκφράσει ευθέως τις απόψεις τους ασκώντας αυστηρή κριτική στην ηγεσία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση έμπειρων στελεχών, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Κώστας Σκανδαλίδης οι οποίοι είχαν στηρίξει σθεναρά την εκλογή Ανδρουλάκη, αλλά στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν κάλπες ασκώντας σκληρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΑνδρουλάκηςΔούκαςΕΛΛΑΔΑΠΑΣΟΚπολιτική