Μητσοτάκης στην ΚΟ: «Οι πολίτες ζητούν περισσότερη προσπάθεια» - Γκρίνιες από βουλευτές για υπουργούς και γάμο ομοφύλων

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ το λόγο πήραν οι βουλευτές και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη υπήρξε δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα.

Πάνω από 40 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής. Στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.

«Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών. Έγιναν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες, οι οποίες εκφράστηκαν σε ήπιους τόνους. Μόνο η παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο Μ. Σαλμάς απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων λέγοντας «χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Με τον πρωθυπουργό να παίρνει αμέσως το λόγο και να απαντάει και να βάζει τέλος στο «επεισόδιο». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια

«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοιχτή σε τοποθετήσεις βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα βελτιώνει τις ζωές των Ελλήνων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η “γαλάζια” ομάδα μας των 158 βουλευτών θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμά μας και μετά τις ευρωεκλογές ώστε να το υλοποιήσουμε, με σκοπό την περαιτέρω αποκλιμάκωση φόρων, την αύξηση μισθών και τη θωράκιση της χώρας».

Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ

«Έχουμε χρέος να καθαρίσουμε τον ορίζοντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ανοίξει για ιδεολογικά θέματα, και απαντώντας στην κριτική μίλησε για «περί δήθεν στροφής στο κέντρο».

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, οι ταμπέλες είναι ξεπερασμένες» είπε ο πρωθυπουργός και είπε ότι κάποιοι μιλούν για «δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες».

«Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Όταν μεγαλώνουν τα κλαδιά τότε οι ρίζες είναι καλές και κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Νικήσαμε με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, και πήραμε ποσοστά απρόσιτα για πολλούς, που είναι κεκτημένα και έστειλαν οι πολίτες στο περιθώριο τους αντιπάλους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης της ΝΔ. «Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού συναισθήματος, με τον φράχτη και τους εξοπλισμούς μας, με τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε» είπε.

Ως προς την καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα». Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.

«Η επίμονη ακρίβεια έκανε ζημιά στην κυβέρνηση»

Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

Επισήμανε ότι πρέπει να αναλυθεί η διαφορά ποσοστών από περιοχή σε περιοχή και να βρεθούν οι αιτίες, ενώ προσέθεσε ότι έχει φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε για τον κοινό μας στόχο, το εννοώ και το έχω αποδείξει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, ενώ αναφερόμενος σε «υπουργούς και γενικούς γραμματείες υπουργείων» που δεν βοηθούν τους βουλευτές, είπε πως «όταν κάποιοι μένουν μακριά από τα προβλήματα των εκλεγμένων βουλευτών μένουν και μακριά από τα προβλήματα των πολιτών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε εκλογική μάχη είναι μια αφορμή για το που θέλουμε να πάμε, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε από που ξεκινήσαμε.

«Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, το 2019 ήταν προσδοκίες και σχέδια. Είχαμε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, έρμαιο των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα του σήμερα. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν εύκολα όλα αυτά ούτε αυτονόητα».

Οι ενστάσεις και οι γκρίνιες από τους γαλάζιους βουλευτές

Οι γκρίνιες πάντως των βουλευτών της ΝΔ είχαν να κάνουν κυρίως με τα ομόφυλα ζευγάρια, την καθημερινότητα, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε αλαζονεία υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που άσκησαν κριτική και μίλησε για αλαζονεία, μη αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ενώ πρόσθεσε πως τίθεται και ζήτημα ταυτότητας την παράταξης, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς για τον γάμο των ομοφύλων. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της βάσης, άσκησε κριτική για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και για περιπτώσεις που υπουργοί επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης καυτηρίασε με τη σειρά του τους πανηγυρισμούς για το γάμο των ομοφύλων, ενώ πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω το σύνθημα “πάμε μπροστά”. Πιστεύω χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις»,

Ο Κώστας Βλάσσης από την Αρκαδία επεσήμανε πως «ο κόσμος μάς λέει πως δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», προσθέτοντας πως «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα, αν δεν μπορούν κάποιοι να φύγουν». Παράλληλα αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο βουλευτής Α΄Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Να μην φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα », είπε, ενώ σχολίασε και τον ανασχηματισμό λέγοντας «ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε».

«Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαι πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση. Ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχει ψηφίσει η ΝΔ. Τόνισε πως το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, ενώ έκανε λόγο και για ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε πιο δύσκολη τη δεύτερη τετραετία, τονίζοντας πως χρειάζεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Ζήτησε ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προέρχεται από τη ΝΔ και τόνισε πως η παράταξη είναι ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μόνο στόχο την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές του 2027.

Ο βουλευτής Ροδοπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα της Θράκης, προειδοποιώντας: «Να μη την πατήσουμε όπως ο Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο. «Στις ευρωεκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε με 15 μονάδες, ενώ εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες. Το λέω απλά διότι πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των πραγματικών δεδομένων. Να έχουμε και μια εικόνα των πραγματικών δυναμικών στην κοινωνία. Και η ανάλυσή μας, και οι συγκρίσεις μας, στο κομμάτι αυτό τουλάχιστον, νομίζω ότι πρέπει να είναι ακριβείς».

ΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκηςΝΔπολιτική