«Βόμβα» Αποστολάκη: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;» - Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα

Σε μια απίστευτη παραδοχή προχώρησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη περί «μαύρων χρημάτων».

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», είπε ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στον Ρ/Σ των Παραπολιτικών, παίρνοντας έμμεσα θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα άφησε αιχμές για «μαύρα χρήματα».

Αποστολάκης: Δεν νομίζω ότι έχει ούτε ο Κασσελάκης τάσεις να επικρίνει τον Τσίπρα, ούτε ο Τσίπρας να μειώσει τον Κασσελάκη

Για τα περί ρήξης Κασσελάκη-Τσίπρα, σχολίασε: «Δεν νομίζω ότι έχει ούτε ο Κασσελάκης τάσεις να επικρίνει τον Τσίπρα, ούτε ο Τσίπρας να μειώσει τον Κασσελάκη -και οι δύο κινούνται προς την κατεύθυνση να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα. Υπάρχουν σημεία στα οποία δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή, είναι ή άσπρο ή μαύρο, και πρέπει να παρθούν αποφάσεις και ενδεχομένως σε αυτά τα σημεία να είναι λίγο διαφορετικές οι θέσεις».

Σχετικά με τοποθετήσεις του Χρήστου Σπίρτζη για τον κ. Κασσελάκη, ο βουλευτής Επικρατείας δήλωσε: «Τεχνηέντως προσπαθεί να περάσει μια εικόνα ότι υπάρχει θέμα πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, δεν αμφισβητείται ο Κασσελάκης. Ο κ. Σπίρτζης από την αρχή που ανέλαβε ο Κασσελάκης έχει μια θέση τέτοια, παράξενη. Το ότι ο κ. Σπίρτζης παίρνει μια τέτοια θέση δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται ο Κασσελάκης».

Ερωτηθείς για το εάν οι δηλώσεις Σπίρτζη ξεπερνούν τα όρια, ο κ. Αποστολάκης απάντησε: « Άποψή του είναι, ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Ο ίδιος πρέπει να πει ότι αφού δεν υποστηρίζει τον πρόεδρο και αφού πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση πουθενά, να κάνει κάτι ανάλογο με αυτά που λέει. Εγώ όταν κάπου δεν συμφωνώ και δεν είμαι παράλληλος, κάνω και την ανάλογη ενέργεια για να μην εκτίθεμαι. Αν ο κ. Σπίρτζης νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για τον ίδιο, πρέπει να πάρει μια απόφαση, δεν είναι ανάγκη να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τον διαγράψει. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει κανέναν για τις θέσεις του και για τις απόψεις του».

Κεχαγιά: Η κατάσταση στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή

Για τις δηλώσεις Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος μίλησε σήμερα και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος, τα οποία χαρακτήρισε οριακά.

«Ο πρόεδρος λέει ότι πρέπει να υπάρξει επίπονος εξορθολογισμός στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών. Γνωρίζουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα», επεσήμανε η κυρία Κεχαγιά.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Θα σταθώ στο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό που λέει είναι ότι δεν θα συμβιβαστεί, με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος».

Κυρίτσης κατά Κασσελάκη για την εξυγίανση των οικονομικών

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι παρέλαβε οργανωτικό και οικονομικό χάος και αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει απολύσεις για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης αντέδρασε έντονα λέγοντας:

«Αν κατάλαβα καλά ο προεδρος του Συριζα διαβεβαιώνει τους «προμηθευτές» (;) του κόμματος ότι θα τους εξοφλήσει απολύοντας εργαζόμενους κι αυτό είναι ότι χρειάζεται να ξέρετε για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του».

Μπηχτές Κασσελάκη για «χάος» και «μαύρο χρήμα» επί Τσίπρα

Η χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη πυροδότησε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε ολική ρήξη με τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ και να εξαπολύει ευθεία πυρά στον Αλέξη Τσίπρα.

Πέρα από τους έξι άξονες για τον κυβερνητικό στόχο, πέρα από την ανοιχτή αντίθεσή του στα περί «συγκόλλησης» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι «παρέλαβα ένα χάος» στα οικονομικά του κόμματος, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: “πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Αυτές οι μπηχτές ερμηνεύονται ως αυστηρά μηνύματα στο εσωτερικό, αλλά κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα και την προηγούμενη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως αναμενόταν, έφεραν αντιδράσεις.

Διευκρινίσεις και εξηγήσεις στα όργανα ζητά ο Τεμπονέρας

«Μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα» δήλωσε σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη, εξήγησε (Open) ότι «όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν και αυτό δεν θα γίνει στα πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα έσπευσε να προσθέσει «παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες».

Και κατέληξε «προφανώς ως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να απαντήσει για τα ζητήματα αυτά και για άλλα πολλά, να παρουσιάσει το σχέδιο το οποίο έχει αποτυπώσει σε αδρές γραμμές ενόψει του συνεδρίου».

Ζαχαριάδης: Τα οικονομικά ήταν πάντα διαυγή

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη εξέφρασε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ο Κώστας Ζαχαριάδης επισημαίνοντας «εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών, όταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, μάλιστα, άφησε περαιτέρω αιχμές αναφέροντας «δεν επιτρέπεται πάντως, γιατί είδα χθες και τον κύριο Γεωργιάδη, να αφήνεται κανένα παράθυρο και περιθώριο συμψηφισμού, κόμματα τα οποία χρωστάνε 500 εκατομμύρια, μισό δις χρωστά η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, 450 εκατομμύρια χρωστάει το ΠΑΣΟΚ, να κάνουν συμψηφισμό με εμάς που δε χρωστάμε ένα ευρώ. Αυτό λοιπόν πρέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το ξεκαθαρίσει και δεν μπορεί σε αυτό να υπάρχει καμία σκιά. Αν υπάρχει κάτι άλλο να το πει ευθέως».

Ρήγας: Δεν μιλάει για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ο Πάνος Ρήγας έσπευσε σε πρωινή του τοποθέτηση να κάνει πυροσβεστική παρέμβαση σημειώνοντας ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μιλάει για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το κόμμα χρωστάει κάποια χρήματα σε προμηθευτές και έχει κάποια ανοίγματα που δεν θα ήθελε να έχει.

Γενικευμένη σύρραξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πολεμικό κλίμα που έχει ανοίξει μεταξύ νεοπροεδρικών και παλιάς φρουράς διαχέεται σε όλες τις φάσεις της κομματικής διαστρωμάτωσης.

Νωρίτερα σήμερα ο Κώστας Ζαχαριάδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη, απαντώντας στον βουλευτή Χανίων για όσα τον κατηγόρησε χθες, στηρίζοντας τα όσα ανέφερε ο Νίκος Μωραΐτης.

Χθες ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, κάλεσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον Χρ. Σπίρτζη, τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τον Δ. Τεμπονέρα να πάνε στο ΠΑΣΟΚ, τους Κ. Ζαχαριάδη-Αλ. Φλαμπουράρη στη Νέα Αριστερά, τη Ν. Γιαννακοπούλου και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο αλλά και τη Λιάνα Κανέλλη στη… ΝΔ και τον Γ. Τσίπρα… σπίτι του.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε στον Νίκο Μωραΐτη προτρέποντάς τον να ασχοληθεί με το τραγούδι. Στη συνέχεια όμως ο Παύλος Πολάκης πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του στιχουργού, γράφοντας: «Όντως, Κώστα, η ιστορία έγραψε πως αν δεν είχες έρθει σε συνεννόηση με τους μετέπειτα αποστατήσαντες το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα θα είχαμε δήμαρχο Αθηναίων τον Νίκο Παππά και όχι ευρωβουλευτή».

Η απάντηση από τον Κώστα Ζαχαριάδη ήρθε σήμερα το πρωί και ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αφού κατηγορεί τον Παύλο Πολάκη για την πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια υποστηρίζει πως ήταν λάθος που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την επιστολή με την υποκριτική του συγγνώμη στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ τον καλεί να απαντήσει και για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη. «Πες μας τι έγινε στην Κρήτη που το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο», γράφει χαρακτηριστικά.

ΕΛΛΑΔΑπολιτικήΣΥΡΙΖΑ