Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις αλλά χωρίς χρηματοδότηση

Για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η συνέχιση των συζητήσεων με τους πιστωτές καθώς οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και ότι δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί «ρήγματος» στους κόλπους της ελληνικής αντιπροσωπείας, ιδιαίτερα μεταξύ του κ. Χουλιαράκη και της κ. Παναρίτη.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές παρέμεναν αισιόδοξες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και ότι δεν αποκλείεται ένα τέτοιο βήμα να γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη, καθώς μετά αρχίζουν οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα και οι εργασίες ξαναρχίζουν την Μεγάλη Τρίτη.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» που όμως δεν έφτασαν στο τέλος τους και θα συνεχιστούν. Η Αντρέεβα επιβεβαίωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύνοδος του Euro Working Group, δια τηλεδιάσκεψης.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο Euro Working Group να πετύχει κάποια πρόοδο και μια έστω, καταρχήν, συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της οποίας θα μπορεί να δρομολογηθεί η χορήγηση χρημάτων προς την Αθήνα, έστω και ενός μικρού ποσού σε σχέση με το σύνολο που βρίσκεται υπό συζήτηση, προκειμένου να μην υπάρχει ο βραχνάς της καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ, την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, στόχος είναι το Euro Working Group να προβεί σε μια θετική γνωμοδότηση ως προς την κατεύθυνση του καταλόγου των ελληνικών προτάσεων παραπέμποντας σε δεύτερη φάση την συνέχιση της συζήτησης για τις λεπτομέρειες και τα νούμερα, στην οποία εμπλέκονται τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα αλλά πιθανότατα θα αναχωρήσουν και αυτά την Πέμπτη λόγω της αργίας του Καθολικού Πάσχα και θα επανέλθουν το νωρίτερο την επόμενη Τρίτη.

Η Αθήνα προσδοκά από το αυριανό Euro Working Group κάποια εξέλιξη τέτοια που να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή ενός ποσού τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ  που θα της επιτρέπει να αποπληρώσει με άνεση τη δόση ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης κοινής συνεδρίασης του γαλλο-γερμανικού υπουργού συμβουλίου.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε λακωνική αλλά τόνισε ότι όλοι εργάζονται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν «περιθώρια ευελιξίας» ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα αρκεί να είναι σαφές ότι «θέλει και μπορεί» να τις υλοποιήσει.

 

 

Euro Working GroupEurogroupΔιαβουλεύσειςΡευστότητα