Κλειδώνουν τα πρόσωπα για τα αξιώματα στην Ευρώπη - Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει η Ελλάδα, στις Βρυξέλλες απόψε ο Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα κριθούν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη πενταετία, μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο δείπνο των ηγετών το βράδυ θα συζητηθούν οι προτάσεις για την προεδρία της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική. Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι η διαδικασία δεν θα έχει έντονες συγκρούσεις, καθώς οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες ημέρες έχουν αποδώσει και έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα.

Προς δεύτερη θητεία η Φον ντερ Λάιεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ έχουν τον ρόλο του διαπραγματευτή για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και είναι οι δύο ηγέτες που θα εισηγηθούν τις προτάσεις του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Κόμματος, που κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και έχει τον πρώτο λόγο στη συζήτηση. Μετά την κάμψη των όποιων αντιρρήσεων από την πλευρά Γερμανίας και Γαλλίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν. Και η Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία ο κ. Μητσοτάκης, θα ανανεώσει τη θητεία της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι οι δύο θέσεις που επιδίωκε από την αρχή για τα κορυφαία θεσμικά όργανα το ΕΛΚ, ενώ η θέση του προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Σαρλ Μισέλ πηγαίνει στο μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής αναμένεται να αναλάβει η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Ήττα Σολτς και Μακρόν στις ευρωεκλογές

Στο αποψινό δείπνο απομένουν ορισμένες μόνο λεπτομέρειες, όπως τις χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η θητεία του κ. Κόστα θα είναι διετής και θα υπάρξει εναλλαγή στο αξίωμα για το υπόλοιπο διάστημα ή αν θα διατηρήσει τη θέση για όλη την πενταετία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να δυναμιτίσει τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών. Τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου έχουν αποδυναμώσει εκλογικά τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά τη βαριά ήττα στη Γερμανία για τον Όλαφ Σολτς, ενώ η συντριβή του κόμματος Μακρόν στη Γαλλία έχει μειώσει την ισχύ και για τον Γάλλο Πρόεδρο, που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολύ λιγότερη δύναμη απ’ ό,τι πριν πέντε χρόνια. Το ΕΛΚ έχει το «πάνω χέρι» στο όλο παζάρι, κι αυτό το «εξαργυρώνει» εξασφαλίζοντας τις θέσεις που ήθελε εξαρχής.

Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου και να τεθούν στην κρίση του Ευρωκοινοβουλίου στις 17-19 Ιουλίου με την ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Παρά την άνοδο της Ακροδεξιάς και των συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη, ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκρίνουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Αμέσως μετά την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον ορισμό των 27 επιτρόπων. Προς το παρόν έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, και μόνο μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει μια σαφής εικόνα σε πρώτη φάση για το περιεχόμενο ορισμένων χαρτοφυλακίων, όπως αυτό της Άμυνας, που ορίζεται για πρώτη φορά, και ακολούθως για τα πρόσωπα.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «καλό χαρτοφυλάκιο»

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «καλό χαρτοφυλάκιο» και μπορεί να διεκδικήσει ως ένας από τους δύο διαπραγματευτές για λογαριασμό του ΕΛΚ που εξασφάλισε την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν και την ισχυρή παρουσία της ΝΔ εντός της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Οι θέσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο αφορούν είτε αυτό της Αγροτικής Πολιτικής είτε αυτό της Διεύρυνσης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο. Αναλόγως το χαρτοφυλάκιο θα γίνει και η επιλογή του Έλληνα επιτρόπου από τον κ. Μητσοτάκη, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας πρώιμη τη συζήτηση. Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, έχει συζητηθεί το όνομα του περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Δεν αποκλείεται και η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει πολύ καλές σχέσεις με την κ. Φον ντερ Λάιεν.

ΕΕΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκηςπολιτική