Το μήνυμα ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά και κριτική στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της που «οδηγούν σε χρεοκοπία χωρίς επιστροφή» περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία να είναι ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, επιμένοντας στην πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης να λάβει μέτρα η Κομισιόν κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών με πρόσχημα τους γεωγραφικούς περιορισμούς, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό της απληστίας και κερδοσκοπικές πρακτικές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέρριψε τους μύθους, όπως είπε, που καλλιεργεί η αντιπολίτευση για το πρόβλημα της ακρίβειας, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε τον κατώτατο μισθό, μείωσε 50 φόρους και έδωσε τις πρώτες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους.
Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Συμφώνησα αμέσως με την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς το αντικείμενο της, το ζήτημα της ακρίβειας, είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που κυριαρχεί. Γι αυτό και η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η συζήτηση ίσως μας δώσει ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στην βάση στοιχείων και αριθμών, και οι πολίτες να αντιληφθούν την αλήθεια και τις θέσεις των κομμάτων γι’ αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν η εισβολή στην Ουκρανία και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και την ενέργεια σφράγισαν το δεύτερο μισό της κυβέρνησης και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Το πρόβλημα όμως επιμένει, ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Δύσκολο στοίχημα που θέλει χρόνο και συστηματική προσπάθεια, γνώση της πραγματικότητας και ρεαλισμό. Οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στα ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα, γι’ αυτό με στοχευμένα μέτρα επιχειρούμε να στηρίξουμε το εισόδημα και να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως συμπλήρωσε, «η συστηματική προσπάθεια απαιτεί μόνιμα μέτρα στήριξης, με αύξηση μισθών και μείωση φόρων. Αυξήσεις που είναι μόνιμες και θα υφίστανται και μετά το τέλος του πληθωρισμού. Δεν θέλω να εξωραΐσω την κατάσταση, όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ως προς τα πραγματικά δεδομένα».
«Πάμε να δούμε τι γίνεται στα τρόφιμα. Βλέπουμε αντίστροφη πορεία από αυτή του γενικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός τροφίμων έχει βαρύτητα στο 22% στον γενικό πληθωρισμό. Υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε πτώση και πάλι σήμερα είναι λίγο πάνω από τον ΜΟ της ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία 5ετίας, όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την Ευρώπη, και επιλέγω να μείνω στα στοιχεία της 3ετίας που είναι τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία λένε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες και κοινά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κάνοντας, δε, αναφορά στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός εξήγησε «γιατί το πρόβλημα στην πατρίδα μας είναι πιο επώδυνο» προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν ζήτησα μια ακόμα παρέμβαση, γιατί οι κολοσσοί οι πολυεθνικοί δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με διαφορετικές τιμές στην Αθήνα, στο Παρίσι, ή στο Άμστερνταμ. Κατακερματίζει την ενιαία αγορά και αποτελεί πρακτική αισχροκέρδειας. Σε αυτές τις πρακτικές δεκαετιών, η Ένωση οφείλει να αντιτάξει επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων. Μόλις χθες η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία πάνω από 300 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις αθέμιτες πρακτικές».
«Ζητούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα, αλλά ακόμα 7 ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και σε διαφορετικές χώρες. Ολλανδία Ελλάδα Τσεχία κ.ά. Ακόμα και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από αυτό το φαινόμενο. Στις προβλέψεις της δεν έβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας που έχει πραγματική βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν χαρακτηρίζει την πρόταση μας σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση Λέττα κάνει αναφορά στην ανάγκη να δουλεύει η αγορά προς όφελος και των καταναλωτών. Άλλη μια εισήγησή μας τίθεται στο επίκεντρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που εμείς εισηγούμαστε σήμερα; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί;»
«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις. Πριν έρθω στην ανάγκη να διαλύσουμε 5 μύθους που σε ένα βαθμό κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο μου κάνει εντύπωση που μια πρόταση μας που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη δέχεται κριτική από την αριστερά. Συγγνώμη εσείς στην αριστερά δεν είστε διαχρονικά κατά των μονοπωλίων;» συνέχισε τον άτυπο διάλογό του με την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.