Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελείωσε το τετ α τετ με Ερντογάν, σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

H επίσκεψη γίνεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και της συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στην Άγκυρα στις 3 μ.μ. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ακολούθησε η υποδοχή του από τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και μετά δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα σε έναν χρόνο. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, ενώ στις 17:15 οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά τη συνεργασία στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση τη συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στη συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των ιατρικών επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί και η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται πως είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.

EρντογάνΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκηςπολιτική