Συμβολισμούς και μηνύματα προς την Τουρκία περιλαμβάνει η σημερινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο, τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη του στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μία συνάντηση η οποία θα γίνει σε ένα περιβάλλον που φρόντισε να δυναμιτίσει η τουρκική ηγεσία, λίγο πριν αυτή πραγματοποιηθεί, με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος με απόφαση που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα. Η Αθήνα έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της και παρότι δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ξεχωριστή σημασία την δεδομένη στιγμή.
Η παρουσία Μητσοτάκη στη Χίο δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την θωράκιση της άμυνας των νησιών
Στις 11:30 θα παραστεί σε εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Πεζικού, στο Στρατόπεδο «Γκιάλα», όπου έχει προγραμματιστεί επίδειξη οπλικών συστημάτων, ανοιχτή για του πολίτες. Η Άγκυρα δεν έχει αποσύρει ποτέ από το τραπέζι την αξίωση της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, κάτι που βεβαίως ούτε καν «ακούει», η Αθήνα και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο στρατόπεδο της Χίου δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την θωράκιση της άμυνας των νησιών.
Γεραπετρίτης: Η ελληνική κυριαρχία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο
Ανάλογο μήνυμα έστειλε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Ελλάδα δεν μπαίνει καν σε διαπραγμάτευση. «Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι τα ζητήματα της δικής μας κυριαρχίας δεν είναι ζητήματα διαλόγου. Η κυριαρχία αποτελεί ένα εσωτερικό αδιαπραγμάτευτο, αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να θέσουμε σε συζήτηση και για τον λόγο αυτό δεν θα μιλήσουμε ποτέ για αποστρατικοποίηση», όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μήνυμα προς τα δεξιά του κόμματος η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χίο
Ο Πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι, θα επισκεφθεί και το Μουσείο των Σφαγών στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά. Το Μουσείο αποτελεί ένα σύμβολο της θυσίας των κατοίκων της Χίου, καθώς στο μοναστήρι σφαγιάστηκαν περισσότερα από 3 χιλιάδες άτομα από τα οθωμανικά στρατεύματα, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή του νησιού στην Επανάσταση. Και επειδή η προεκλογική περίοδος επιβάλει στον κ. Μητσοτάκη να έχει το βλέμμα και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η επίσκεψη στη Χίο είναι και ένα μήνυμα προς τα δεξιά του κόμματος του και όσους τυχόν θελήσουν να εκμεταλλευτούν την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έχοντας κομματικές επιδιώξεις και εμπλέκοντας σε αυτές την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ειδικά ως προς το μέτωπο στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, τοπικοί παράγοντες στέκονται και στο γεγονός πως στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά θα υποδεχθεί και θα ξεναγήσει τον κ. Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος, ένας από τους ιεράρχες που είχαν εναντιωθεί στην ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο. Απόδειξη, σύμφωνα με την ανάλυση τους, πως έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις με την Εκκλησία και έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια ορισμένων κομμάτων να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με το θέμα αυτό.