Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν ταλανίζεται από εσωτερική διχόνοια και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, είναι δύσκολες, το κλίμα όμως είναι καλό και έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία στο Brussels Group. Αυτό διαβεβαίωνε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, νέα διαρροή από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που με προφανή τρόπο προσπαθούσαν να «κατευνάσουν» την περαιτέρω αναστάτωση της ύπαρξης «εσωτερικού ρήγματος» που έχει έρθει να προστεθεί στην αγωνία για την χρηματοδοτική θηλιά που σφίγγει ολοένα περισσότερο γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης και της χώρας.
Κατά τις πηγές του Μαξίμου, η διασπορά αυτών των ειδήσεων δείχνει την φανερή αγωνία αλλά και την ταύτιση διαφόρων συστημάτων, εγχώριων και εξωχώριων, να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ ως ένα βαθμό όντως εμπεριέχονται στον κατάλογο που έχει αποστείλει η Αθήνα αλλά δεν είναι το σύνολο καθώς υπάρχουν και αρκετές άλλες οι οποίες παρουσιάζονται μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έλλειψη προετοιμασίας από ελληνικής πλευράς και για τριβές στην ελληνική αντιπροσωπεία, «αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα», αναφέρουν οι πηγές.
«Η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες, αναφέρεται. Η διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες» επαναλαμβάναν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Και αναφερόμενοι στις «τριβές» εντός της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστήριζαν ότι :
«-Ο Γ. Χουλιαράκης ήταν από την πρώτη μέρα (Σάββατο, 18.03.2015) στο Brussels Group. Όπως, βέβαια, ήταν και όλη η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής πλευράς. Δεν πήγε, λοιπόν, κ.λπ. Ας το διορθώσουν….
– Δεν έστειλε κανέναν… «πυροσβεστήρα» ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Γιατί ποτέ δεν έγιναν «μαλλιά-κουβάρια» ο Γ. Χουλιαριάκης με την Έλενα Παναρίτη. Ας το αλλάξουν….
– Ποτέ δεν έχει εκφράσει ο Γ. Χουλιαράκης την δυσφορία του για τη λίστα – στο σημείο αυτό παραδέχονται ότι υπάρχει λίστα γιατί έτσι τους βολεύει… Ας μάθουν ότι ο Γ. Χουλιαράκης είναι ένας από τους συγγραφής της λίστας που, πλέον, έχει διαρρεύσει και στο διαδίκτυο. Υπάρχει, λοιπόν. Ας το παραδεχτούν….
– Ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Σόϊμπλε δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία για το Eurogroup καθώς «αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει καμία πρόταση της ελληνικής πλευράς στα χέρια μας. Αυτήν τη στιγμή οι Υπουργοί Οικονομικών δεν συμμετέχουν ενεργά καθώς περιμένουν ακόμα τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς». Τι είπε, λοιπόν, ο Μ. Γιέγκερ; Ότι δεν συμμετέχουν ενεργά οι υπουργοί Οικονομικών, που συγκροτούν το Eurogroup, το οποίο περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group προκειμένου η λίστα να πάει στο Euroworking Group, κ.λ.π. Ας μη συνεχίσουν να διαστρεβλώνουν….
– Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να τονίσει πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group, καταλήγουν οι πηγές του Μαξίμου».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου, πάντως, νωρίτερα η παρέμβασή του προκειμένου, πρακτικώς, να διαψεύσει διαρροή από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ο οποιός υποστήριζε ότι υπάρχει πρόβλεψη για «διατήρηση του ΕΝΦΙΑ» μέχρι νεοτέρας και για καθυστέρηση της εφαρμογής του αφορολογήτου στα 12.000 προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένα «νούμερα» στους πιστωτές, ενέτεινε μια αίσθηση διαφωνιών ή τουλάχιστον ασυνεννοησίας και εντός της κυβέρνησης.
Κατά τα άλλα, μια ενδεχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup δεν διαφαίνεται να πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας και πιθανότατα μετατίθεται πραγματικά για την τελευταία στιγμή, όσον αφορά στα περιθώρια χρηματοδότησης της Ελλάδας, για την επόμενη. Προς το παρόν, ως πιθανή εμφανίζεται η πραγματοποίηση ενός νέου Euro Working Group, την Τετάρτη, έτσι ώστε τουλάχιστον να έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία για το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα. Μέχρι το Euro Working Group, ο αγώνας δρόμου γίνεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές, βασικά, σε τρία βασικά νούμερα: στο ύψος της ανάπτυξης, στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατά συνέπεια στο ύψος του πακέτου μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Με άλλα λόγια κρίνεται η ουσία του καταλόγου των ελληνικών προτάσεων.
Σημειώνεται ότι λίγο πολύ σε αυτά τα σημεία διαφωνούσαν οι πιστωτές και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η τωρινή κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις που στοχεύουν στην είσπραξη 2,5 – 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και παραπάνω. Ο στόχος αυτός, όμως, αμφισβητείται από τους πιστωτές καθώς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πιθανότατα έλλειμμα αλλά και ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχουν «σίγουρο» δημοσιονομικό αποτέλεσμα.