Hourglass

Η προηγούμενη εβδομάδα “έκλεισε” με δύο νέα που ενέτειναν τις ανησυχίες μας ως προς το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους: αφενός το non-paper του Μαξίμου, στο οποίο γινόταν λόγος για μη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων, αφετέρου η συνέντευξη-βόμβα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Κεφάλαιο, όπου έκανε λόγο για σύγκρουση με τη “γερμανική Ευρώπη”.

Το Σαββατοκύριακο κύλησε με την κυβέρνηση να προσπαθεί να “πουλήσει” την περίφημη λίστα “μεταρρυθμίσεων” που απέστειλε στους θεσμούς, στο εξωτερικό, με το Brussels Group να την περνάει από πολλαπλά κόσκινα προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση, και στο εσωτερικό, με τον πρωθυπουργό να αποπειράται να πείσει πως το πακέτο δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Στο μέτωπο του Brussels Group, η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι μάλλον περιορισμένη, με βασικά πεδία διαφωνίας το ύψος της ανάπτυξης, του πρωτογενούς πλεονάσματος και, ως αποτέλεσμα, του πακέτου μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Στο εσωτερικό, πραγματοποιήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο φαίνεται πως ενέκρινε ομόφωνα τη λίστα.

Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα; Για αρχή, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η τοποθέτησή του διαβάζω πως αναμένεται να είναι διλημματικού χαρακτήρα. Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών είναι στενό: την Τετάρτη αναμένεται συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα ξέρουμε αν υπάρχει διάθεση για χαλάρωση της πιστωτικής πίεσης προς τη χώρα μας. Πλησιάζουμε βέβαια επικίνδυνα τις 9 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, με το πρόβλημα να εντείνεται στις 14 και 17 Απριλίου όταν λήγουν δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Με την ΕΚΤ να έχει θέσει περιορισμούς στις εγχώριες τράπεζες όσον αφορά την επιπλέον αγορά T-Bills του ελληνικού δημοσίου και τα περιθώρια εσωτερικού δανεισμού να στενεύουν, η μόνη λύση που βλέπω για την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να έχουμε μια τμηματική έστω εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων. Θα τα καταφέρει η κυβέρνηση;

Brussels Groupβρετανική κυβέρνησημεταρρυθμίσεις