Τις συνέπειες από ένα πιθανό ενδεχόμενο αδυναμίας της κυβέρνησης να αποπληρώσει τις δανειακές ανάγκες της χώρα έκανε λόγο σήμερα (30/03) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, “η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ. Οποιοδήποτε υπονοούμενο μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ θα είναι εγκληματικό για τη χώρα» και σημείωσε ότι “οι συνέπειες θα είναι η άμεση και άτακτη χρεοκοπία“.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “το ζήτημα εξορθολογισμού του ΦΠΑ είναι σωστό, μπορεί να έχει κάποιο κόστος αλλά πρέπει να δρομολογηθεί”, ενώ για τον φόρο “λίπους” υποστήριξε ότι «δοκιμάστηκε στη Δανία και απέτυχε παταγωδώς, δεν έβγαλε λεφτά και προκάλεσε πολύ μεγάλη αντίδραση, σχεδόν γελοιοποίησε την Κυβέρνηση. Καλό είναι να κάνουν λίγη έρευνα όσοι εισηγούνται αυτά τα μέτρα, καθώς όταν αυτά τα μέτρα απομονώνονται και αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα μιας πολιτικής τότε είναι που στερείται η διαπραγματευτική θέση της χώρας σοβαρότητα”.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, ο Βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι θα χρειαστεί 35 δισ. ευρώ το επόμενο 18μηνο. “Η μερική αποδέσμευση της δόσης του 1,9 δισ. θα μας λύσει το πρόβλημα για ένα με δυο μήνες”, απάντησε και εκτίμησε ότι “από εκεί και πέρα, αν η χώρα δεν αποκτήσει κανονική πρόσβαση στις αγορές, όπως είχε δρομολογηθεί επί δικών μας ημερών, τότε μονίμως θα είναι εξαρτημένη από διακρατικό δανεισμό τύπου πρώτου και δεύτερου Μνημονίου”.
«Αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε σε τροχιά πλεονασμάτων, κινούμαστε σε τροχιά ελλειμμάτων. Όταν η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι ήδη το πρωτογενές πλεόνασμα, που με τόσο κόπο και θυσία των Ελλήνων πολιτών είχε δημιουργηθεί, εξανεμίζεται, είναι προφανές ότι αν συνεχίσουμε σε αυτήν την υστέρηση των εσόδων θα χρειαστούν μέτρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε από την Κίνα ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και διερωτήθηκε “έπρεπε να περάσουν δυόμισι μήνες για να καταλήξουμε πάλι εκεί;” και συμπέραινε ότι «όλα αυτά δίνουν την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν έχουν να κάνουν με μια σοβαρή χώρα. Εάν κάνουμε τη ζωή των επενδυτών εξαιρετικά δύσκολη θα στραφούν αλλού».
Κληθείς να σχολιάσει το νομοθετικό έργο του διαδόχου του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου με το οποίο επί της ουσίας επαναφέρει τους συνδικαλιστές στην εξουσία στο δημόσιο κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποκλείεται να το ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής διαδρομής του κ. Κατρούγκαλου και της πολιτικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει έχοντας νομοθετική αρμοδιότητα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερασπιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο».