Υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Καΐρου, τι αναφέρει για μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: «Υψιστης σημασίας η σταθερότητα της Αιγύπτου»

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο του Καΐρου υπέγραψαν τη Στρατηγική Συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους.

Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις μας και ελπίζω να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και στο μέλλον» δήλωσε κλείνοντας.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα και τη φιλοξενία σας. Η συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας. Η παρουσία 6 Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή, και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική σας κατάσταση και τη στρατηγική σας θέση.
Η σημερινή επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική μέρα σήμερα.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε 6 βασικούς πυλώνες και με χαρά ανακοινώνω ότι θα υποστηριχθούν από ένα καινούριο οικονομικό πακέτο υποστήριξης, 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα συνεργαστούμε σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος:

  • Πολιτικές σχέσεις
  • Οικονομική σταθερότητα
  • Επενδύσεις και εμπόριο
  • Μετανάστευση
  • Ασφάλεια
  • Άνθρωποι και δεξιότητες»

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. «Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Στον πυλώνα για την μετανάστευση και την κινητικότητα τώρα η συνεργασία μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 200 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε την βοήθεια στην Αίγυπτο. Παράλληλα με την αφοσίωση της Ευρώπης θα ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση και την παράνομη εμπορία ανθρώπων.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Για εμάς είναι μία εξαιρετική ημέρα σήμερα για αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

«Η σταθερότητα και η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας για την ΕΕ και η Ελλάδα είναι υποστηρικτής».

«Ιδιαιτέρας σημασία για την διεθνή κοινότητα είναι να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για να βοηθήσουμε στην σταθεροποίηση της περιοχής».

«Η χώρα μας έχει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση Ασπίδα. Οι συλλογικές προσπάθειες της ΕΕ και της Αιγύπτου μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου».

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι

Νωρίτερα, τη σύσταση Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑίγυπτοςΕΕΕΛΛΑΔΑΚόσμοςπολιτική