Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της Στρατηγικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Αιγύπτου στην οποία παριλαμβάνεται η συμφωνία των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό.
Στόχος αυτής της πτυχής της συμφωνίας η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και η αποτροπή δημιουργίας ενός νέου μεταναστευτικού διαδρόμου που σαν στόχο θα είχε κυρίως την Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο και στην Κρήτη δημιουργώντας ανησυχία και επαγρύπνιση. Στόχος της συμφωνίας είναι να σταματήσουν τα καράβια με τους μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής να φεύγουν για την Ευρώπη. Η Αίγυπτος θα έχει την υποχρέωση φύλαξης των συνόρων της, καταπολέμησης των παράνομως δικτύων διακινητών μεταναστών αλλά και των επιστροφών. Θα κληθεί δηλαδή να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους μετανάστες που φτάνουν από τη Γάζα και το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία θα πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω προβλέποντας και την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στηριξης της απασχόλησης των νέων.
Η συνολική συμφωνία με την Αίγυπτο και η διάσκεψη επενδυτών
Ουσιαστικά η συμφωνία του μπλοκ των 27 με το Κάιρο θα είναι μια αναβάθμιση της υπάρχουσας σχέσης σε συμφωνία Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ε.Ε- Αιγύπτου, μια συμφωνία που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες και θα περιγράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας στους οποίους παριλαμβάνονται η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, μέσω της στήριξης της ανάπτυξη, των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται μάλιστα να διοργανωθεί και Επενδυτική Διάσκεψη ΕΕ-Αιγύπτου.
Παρόντες σήμερα στην Αίγυπτο για την Συμφωνία θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Η συνάντηση των δύο πλευρών για διευρυμένες συνομιλίες θα γίνει στις 14:30 και οι δηλώσεις στον Τύπο στις 17:15.
Η συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου και το πακέτο των 7,4 δις
Τις προηγούμενες ημέρες οι Financial Times ανέφεραν σε δημοσίευμά τους το πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Κάιρο για να το βοηθήσει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να στηρίξει την οικονομία του θα φθάσει τα 7,4 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τη Politico ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου έδωσε μια ελαφρώς χαμηλότερη εκτίμηση για 4,9 έως 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι
Πριν τη συνάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με όλους τους ηγέτες θα υπάρξει και τετ α τετ Μητσοτάκη-Σίσι (1:15 το μεσημέρι).
Εκεί αναμένεται να συζητήσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που εκτείνεται από την ενέργεια μέχρι τους εργάτες γης.
Η Ελλάδα είναι άλλωστε η χώρα που ξεκίνησε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και η οποία εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια. Και η ενέργεια πλέον είναι ένας τομέας συνεργασίας που εντάσσεται στη συμφωνία και αναμένεται να προβλέπεται εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας.