Να συγκρουστεί με τους «ακροαριστερούς» μέσα στο κόμμα του και να προχωρήσει σε υποχωρήσεις απέναντι στους πιστωτές, οι οποίες θα είναι οδυνηρές, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο γνωστός αρθρογράφος Ούγκο Ντίξον, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, κρίνοντας ότι από την στάση που θα τηρήσει στο θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός κρίνεται η επόμενη μέρα της χώρας.
Ο Ντίξον εκτιμά ότι οι επόμενες μέρες είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι αν δεν βρεθούν κεφάλαια από τους πιστωτές ή από κάποια άλλη πηγή, η χώρα χρεωκοπεί. Μια πιθανή ημερομηνία, κατά τον Ντίξον, είναι η 9η Απριλίου οπότε θα πρέπει να πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβεί, τότε ο Ντίξον υποστηρίζει ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις των κεφαλαίων και αυτό μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας «φλερτάρει» με την ιδέα νέων εκλογών δια των οποίων θα μπορούσε να εδραιώσει την εξουσία του δεδομένης της κατακρύμνισης των αντιπάλων του, ο Ντίξον εκτιμά ότι δεν είναι καλή ιδέα καθώς ήδη έχει μειωθεί η δημοφιλία του από το 83% στο 60% και αν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και δελτίο στα καύσιμα πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω.
«Αν ο κ. Τσίπρας είναι λογικός, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι τι που και αυτό θα ήταν οδυνηρό. Βέβαια κάτι ανάλογο θα απαιτούσε από πλευράς του όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και να ξεκινούσε να υλοποιεί μέτρα, πριν ξεκινήσει η αποστολή ρευστότητας» υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Και συμπληρώνει ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με 30 – 40 βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι προφανώς δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, κάτι που, όπως λέει ο Ντίξον μπορεί να κάνουν βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, και θα τον κατηγορήσουν για «ξεπούλημα».
Στη συνέχεια, αν δεν προχωρούσε η συμφωνία με την αντιπολίτευση, ενδεχόμενο που ο Ντίξον θεωρεί εξαιρετικά πιθανό, ο Τσίπρας, με λυμένο το πρόβλημα της ρευστότητας, θα μπορούσε να ξαναπάει στις κάλπες και αυτήν την φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απαλλαγμένος «από τους ακροαριστερούς» έτσι ώστε να κερδίσει με άνεση μια νέα ευρεία πλειοψηφία.
«Το πρόβλημα είναι ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να μαζέψει τα κουράγια του για να τα «σπάσει» με τους πολιτικούς συντρόφους του. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αρκετά σκληρός για να το κάνει αυτό», υποστηρίζει.