«Δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το μη κρατικό πανεπιστήμιο, εάν δεν ανοίξει πρώτα για την ενίσχυση του δημόσιου» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η συζήτηση αφορούσε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με τον Δ. Μάντζο να καλεί, αρχικά, την κυβέρνηση «να σταματήσει την εργαλειοποίηση με το αφήγημα ότι δεν θα φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, καθώς και η Κύπρος έχει μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά ένας στους δύο φοιτητές φεύγει».
Αναφορικά με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο Δημήτρης Μάντζος ζήτησε να «μην τις υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε, διότι πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα αυτών των παιδιών. Και κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στους φοιτητές πώς θα αντιδράσουν. Οι ίδιοι θα το αποφασίσουν, δημοκρατικά».
Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι φοιτητές θα πρέπει να προστατεύσουν αυτό για το οποίο παλεύουν: για ένα ελεύθερο, ανοικτό πανεπιστήμιο, με ανοικτές διδασκαλίες, ανοικτή έρευνα, ανοικτή διακίνηση των ιδεών», εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει ως προτεραιότητα στο «να υπάρχει σωστή χρηματοδότηση, να σπάσει η οικογενειοκρατία, να υπάρχει διασύνδεση του πανεπιστημίου με τη διεθνή κοινότητα και την αγορά εργασίας, να βελτιωθεί το επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας. Πρέπει επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν πρέπει να το αφήσουμε πίσω στον ανταγωνισμό».
Απευθυνόμενος στον Θανάση Πλεύρη που βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής και έχει διατελέσει υπουργός Υγείας, ο Δημήτρης Μάντζος διερωτήθηκε: «Έχει ανέβει το επίπεδο του δημοσίου συστήματος υγείας επειδή λειτουργεί δίπλα η ιδιωτική υγεία; Δεν φοβάστε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στα πανεπιστήμια;».
«Η δική μας θέση είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση για μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο εάν δεν ανοίξει πρώτα η συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη στήριξή του στην πράξη. Δεν μπορείς να βαφτίσεις “μαγαζιά” ως πανεπιστημιακά παραρτήματα λέγοντας ότι θα έρθει στην Ελλάδα το Yale. Θα έρθουν άλλοι και θα πιάσουν πόστο στην αγορά που ανοίγει στην Ελλάδα με επίσπευση Πιερρακάκη και Μαξίμου. Αυτό συμβαίνει τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Θα έπρεπε η υπόθεση να έχει ξεκινήσει με τη συναινετική, αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος. Πολλά χρόνια λέμε ότι, αν πρέπει να γίνει ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με ρύθμιση και εποπτεία, αυτό πρέπει να περάσει από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ιδού η Ρόδος, το 2025 ξεκινά η αναθεωρητική διαδικασία. Γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα, αν όχι για να διαμορφώσει προνομιακά για κάποιους μία αγορά ιδιωτική;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος.
Ο κ. Μάντζος επανέλαβε την ανάγκη «τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να ρυθμιστούν με πολύ σφιχτή κρατική εποπτεία, με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, ποιοτικά και γεωγραφικά, μέσα από συναινετικές αναθεωρητικές διαδικασίες», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «εδώ έχουμε μία κυβέρνηση η οποία για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία επιχειρεί να κάνει μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με non paper και διαρροές.. χωρίς διάλογο.
Είναι η ίδια Κυβέρνηση που ένα θέμα όπως η ισότητα στον πολιτικό γάμο το έχει θέσει τέσσερις μήνες τώρα σε ανορθολογική συζήτηση στον δημόσιο διάλογο και την αφήνει έξι μέρες σε δημόσια διαβούλευση. Η ίδια Κυβέρνηση που προσπάθησε να βάλει ένα εκλογικό σύστημα και μία ολόκληρη κοινοβουλευτική δημοκρατία μέσα σε μία εκπρόθεσμη τροπολογία. Και η ίδια Κυβέρνηση που θέλει να τροποποιήσει ποινικούς κώδικες χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αυτή είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».