Συναγερμός στο επιτελείο Κασσελάκη για τις δημοσκοπήσεις - Έπεσαν τα ποσοστά μετά τις Σπέτσες

Τέσσερις διαδοχικές δημοσκοπήσεις βαραίνουν το κλίμα στην Κουμουνδούρου, η οποία αναθεωρεί και πάλι το στόχο για ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ για τα τέλη Φεβρουαρίου με το Συνέδριο, την ώρα που η βάση δείχνει Κεντροαριστερά.

Βαθαίνει ο σκεπτικισμός οριζόντια στην αντιπολίτευση, με τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να αναζητούν διέξοδο από ένα τέλμα το οποίο δεν τα δείχνει έτοιμα να το υπερβούν, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Οι επιδόσεις και των δύο κομμάτων σε μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές καμπές της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την επιστολική ψήφο, είναι αποκαρδιωτικές.

Αυτό που αναγνωρίζουν στελέχη και των δύο κομμάτων είναι το γεγονός ότι το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ έγινε εσωκομματική κρίση για τα προοδευτικά κόμματα.

Οριακά διψήφιος μετά τις Σπέτσες

Στην Κουμουνδούρου το ζήτημα της ανάταξης γίνεται εκρηκτικό με τις κινήσεις και τις ομαδοποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιούνται είτε προς την κατεύθυνση της έγκαιρης στροφής στην Κεντροαριστερά είτε της ενεργότερης συνεννόησης με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Οι δύο από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν παράλληλα, μετά το τριήμερο των Σπετσών. Το επιτελείο του κ. Κασσελάκη είχε επενδύσει πολλά σε αυτή την καινοφανή διαδικασία, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Στη μέτρηση της MRB για το OPEN οι Σπέτσες έτυχαν θετικής αποδοχής επικοινωνιακά με τους ερωτηθέντες στο σύνολό τους να χαρακτηρίζουν θετική την πρωτοβουλία σε ποσοστό 28,5%, αριθμός που σε οποιοδήποτε άλλο ποιοτικό στοιχείο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλούς μήνες να καταγράψει σε επίπεδο θετικών αξιολογήσεων.

Ωστόσο, μπορεί η καινοτομία να τόνωσε την εικόνα ενότητας στην κοινή γνώμη, δεν βοήθησε ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, καθώς το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου στην ίδια μέτρηση έπεσε μιάμιση μονάδα: 10,5% από 12%.

Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά και από τις άλλες μετρήσεις με την Metron analysis για το MEGA να δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9,7% από 10,1% τον περασμένο μήνα.

Αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης η θετική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει δύο μονάδες -στο 8% από 10% τον περασμένο μήνα- και συνολικά τέσσερις μονάδες από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Συναγερμός στο παρασκήνιο

Στο ψυχολογικό όριο του 10% έδινε την πρόθεση ψήφου και η MARC με την Κουμουνδούρου και το επιτελείο Κασσελάκη να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και να κινείται στο παρασκήνιο με ταχείς ρυθμούς για να μπουν νέες βάσεις και ερείσματα για την ενίσχυση του επικοινωνιακού προφίλ του προέδρου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος για την ανάταξη είναι η δεύτερη φορά που μετατίθεται χρονικά και από την επανεκκίνηση μετά τις γιορτές το ορόσημο μπαίνει τώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο, η εικόνα μιας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία».

Στροφή… κεντροαριστερά

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν και το ιδιαίτερο ερώτημα στην μέτρηση της MRB για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων προς την Κεντροαριστερά απαντά το 44,6% και προς τα Αριστερά το 21,3%, με 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν στροφή στην Κεντροαριστερά και μόλις 3 στους 10 να κινηθεί και πάλι αριστερά.

Το ποιοτικό αυτό στοιχείο φέρνει μια δικαίωση στην πρόταση των τριών για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών την οποία ο κ. Κασσελάκης υιοθέτησε ως μια αμιγώς πολιτική πρόταση που μπορεί να εξυπηρετήσει το σχέδιό του για την μετεξέλιξη του κόμματος και θα συζητηθεί στο Συνέδριο.

Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης έβαλαν άμεσα επί τάπητος τα νέα αυτά ευρήματα και φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι η στροφή προς μια μεγάλη Κεντροαριστερά δεν είναι απλώς μια πρόταση, αλλά «αναγκαιότητα και αίτημα της κοινωνικής και κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η ευθυγράμμισή μας με αυτή την πραγματικότητα είναι επιτακτικό καθήκον, ιδίως για ένα κόμμα των μελών» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ώσμωση για συνεργασία

Με αυτά τα ευρήματα πάντως ενισχύονται και οι φωνές όπως αυτή του Χρήστου Σπίρτζη για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και μάλιστα όχι σε ένα απώτερο μέλλον, αλλά στον άμεσο εκλογικό ορίζοντα των ευρωεκλογών.

Ήδη πάντως κινήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται από πολλές κατευθύνσεις και σε πολλά επίπεδα.

Ενδιαφέρον είχε και η ανταπόκριση όλων των κομμάτων του προοδευτικού τόξου σε κάλεσμα της εφημερίδας Εποχή για «μια κοινή οικολογική ατζέντα» με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Οικολόγους και Πράσινους να στέλνουν εκπροσώπους στην εκδήλωση, όπου το «παρών» έδωσε και ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Πάντως, όλο και πιο ενεργά στο ζήτημα αρχίζουν να μπαίνουν και στελέχη με ιστορική αναφορά στον προοδευτικό και αριστερό χώρο, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση της Νέας Σμύρνης του συντονιστικού της Νέας Αριστεράς με ομιλητές του Ανδρέα Ξανθό και Θεανώ Φωτίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους του, ενώ η προσέγγισή του με τη Νέα Αριστερά είναι δείκτης των συσπειρώσεων που συντελούνται στο παρασκήνιο από πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς ευρύτερα.

ΕΛΛΑΔΑΚασσελάκηςπολιτική