Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Brussels Group - Σφίγγει ο χρηματοδοτικός κλοιός

Συνεχόμενες θα είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Brussels Group, όπως διαρρέεται από πηγές στις Βρυξέλλες όπου η συζήτηση επί του ελληνικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων άρχισε νωρίτερα το Σάββατο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το κλίμα είναι αβέβαιο και χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά», αν και κρίνεται ως «ενθαρρυντικό στοιχείο» η δέσμευση και των δύο πλευρών για εποικοδομητική συζήτηση. Κατά τις πηγές αυτές, ο ελληνικός κατάλογος θα πρέπει να πείθει ως προς την εφαρμογή και τα αποτελέσματά του και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων το Brussels Group: να επιτευχθεί αξιοπιστία και κατάλογος πλήρως κοστολογημένος και υπολογισμένος.

Η ελληνική πλευρά, με βάση όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, θέτει επί τάπητος 18 μέτρα που υποστηρίζει ότι της εξασφαλίζουν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. Αυτά θα προκύψουν από:

– μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
– εντατικούς ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
– από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
– από την λοταρία των αποδείξεων, και
– από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.

Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, τοποθετώντας το στο 1,5%, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.  Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν σταθερά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.  Διαβεβαίωναν δε ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, ότι «δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Όπως ανέφερε ωστόσο το Mega, από την πλευρά των πιστωτών, στο τραπέζι «έπεσε» η απαίτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ακραίες απαιτήσεις όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Τα ζητήματα στα οποία φαίνεται να συγκλίνουν και οι δύο πλευρές είναι η υιοθέτηση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος με δικαιότερη κατανομή των βαρών και αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η αυξήσεις σε φόρους  σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας ή τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.

Μελετάται επίσης η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ προωθείται σταδιακό “φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο – με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι δυο πλευρές δεν τις αποκλείουν με την κυβέρνηση, ωστόσο, να θέλει στρατηγικό ρόλο του Δημοσίου και συμμετοχή στο νέο σχήμα, τασσόμενη όμως υπέρ των συμπράξεων με διεθνείς συνέργειες.

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

 

Τις συζητήσεις στο Brussels Group διεξάγουν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Γ.Χουλιαράκης, Ν.Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη.

Στην Αθήνα επικρατεί αγωνία για την εξέλιξη, δεδομένης της επιθυμίας της κυβέρνησης να προχωρήσουν το ταχύτερο οι συζητήσεις για να γίνει Euro Working Group και μετά Eurogroup αν είναι δυνατόν εντός της εβδομάδας. Εντούτοις, αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι πιστωτές προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω χρηματοδοτική πίεση να «καθυστερήσουν» το Eurogroup και την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μέχρι και την μεθεπόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα), οπότε ο κόμπος της χρηματοδοτικής θηλιάς σφίγγει ακόμη πιο πολύ το λαιμό της κυβέρνησης, δεδομένων και των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι και το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου. Στο πλαίσιο των ίδιων πιέσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί και αρνητικό κλίμα, εντάσσουν κυβερνητικές πηγές και την αιφνιδιαστική, καθώς έγινε μέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας σε CCC από Β από την Fitch, πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Brussels GroupΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣκατάλογος μεταρρυθμίσεωνχρηματοδοτική πίεση