Την αποχή επιλέγει τελικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κ. Βορίδης, που έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το ζήτημα, ανακοίνωσε τη στάση του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Ήδη, πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του, ο κ. Βορίδης είχε προαναγγελθεί ότι θα περιέγραφε τη διαφωνία του με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και σε κομματικές εκδηλώσεις, όπου εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη όλων και η κυβέρνηση θα συνεχίσει συντεταγμένα τη δουλειά που κάνει, θέλοντας να μην πυροδοτήσει έναν κύκλο εσωστρέφειας και εντάσεων.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα Βορίδη στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είχε εκφράσει την επιφύλαξή του για το ζήτημα πριν αναλάβει χαρτοφυλάκιο και επέλεξε τη στάση της αποχής. «Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο» σημειώνουν.
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να τεθεί απόψε Τετάρτη (24.01.2024) σε διαβούλευση, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 12 ή τις 13 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπυργός αστειεύτηκε, λέγοντας ότι ακόμη κι αν η ψηφοφορία γίνει στις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) θα υπάρχει ένας συμβολισμός.
«Δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι»
Προ ημερών, ο κ. Βορίδης είχε επιμείνει στη διαφωνία του για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκόπευε να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ δεν είχε αποκλείσει και το ενδεχόμενο παραίτησής του.
«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», είχε απαντήσει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» σε ερώτημα για το αν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το επιχείρημα της ισότητας ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών δεν ισχύει ενώ επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πρσβολή της ισότητας γιατί η νομοθεσία έχει διαπλαστεί να προστατεύει την οικογένεια και όχι τα ομόφυλα ζευγάρια.