Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει ένα non paper το οποίο έκανε λόγο για αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων. Με νεότερο ανεπίσημο σημείωμα, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η αναφορά σε προηγούμενο non paper περί αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων, «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί» ανέφεραν οι κύκλοι αυτοί.
Κατά τα άλλα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που συζητείται κατά τη συνεδρίαση του το Brussels Group και στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι κ.κ Γ.Χουλιαράκης, Ν.Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη, περιλαμβάνονται 18 μέτρα άμεσης εφαρμογής, με στόχο την είσπραξη 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2015.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από:
– μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
– εντατικούς ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
– από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
– από την λοταρία των αποδείξεων, και
– από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.
Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλάμβαναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
Τόνιζαν επίσης ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Διαβεβαίωναν δε ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, ότι «δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euro Working Group για να δώσει το «πράσινο φως» από τεχνικής άποψης και ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν γνωμοδοτήσει και οι θεσμοί, προκειμένου να γίνει Eurogroup και να υπάρχει απόφαση.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η λίστα «έκλεισε» στην τελική της εκδοχή νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μια τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η λίστα καταρτίστηκε από ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και όλοι αυτοί είχαν τεθεί υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι την Πέμπτη μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση της ρευστότητας με απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταρχήν, και στη συνέχεια επιστροφή και του 1,2 δις που μεταφέρθηκε, αν και δεν χρειαζόταν, από το ΤΧΣ στον EFSF και σταδιακή αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ροής της χώρας. Αντίθετη εκτίμηση εμφανίζονται να έχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της Αθήνας μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο και πιθανώς το Eurogroup να μετατεθεί ακόμη και για την μεθεπόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα).
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδοτική θηλιά σφίγγει σε απελπιστικό βαθμό για την κυβέρνηση η οποία πρέπει ακριβώς εκείνη την εβδομάδα να αποπληρώσει 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, στα μέσα Απριλίου να αποπληρώσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ενώ ήδη στα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσει 1,7 δισεκατομμύρια σε μισθούς και συντάξεις. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, η οι πιστωτές θα ζητήσουν από την Αθήνα να περάσει από την Βουλή τουλάχιστον μέρος των μεταρρυθμίσεων που θα εγκριθούν θέτοντάς το μάλιστα ως όρο για την εκταμίευση των χρωστούμενων δόσεων.
Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ξεκινά από σήμερα, αργής γενομένης από την συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την προσπάθεια να «αμβλύνει» τις διαφωνίες που ήδη έχουν προκύψει και αναμένεται να ενταθούν με επίκεντρο την νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό του κόμματος.