Το φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά μία «σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη βούληση της κυβέρνησης να μπουν τέλος «στις στρεβλώσεις του παρελθόντος» και αναφέρθηκε στην «πληγή της φοροδιαφυγής» που «επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα».
«Είναι καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία, για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» είπε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το νομοσχέδιο «διακρίνεται για την τόλμη και για συνεσή του» εστιάζοντας στις 11 ρυθμίσεις του που στοχεύουν «να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα». Έκανε λόγο για «παρεμβάσεις που αποκαθιστούν την ασφάλεια των συναλλαγών με τη βοήθεια της τεχνολογίας, που καταπολεμούν το λαθρεμπόριο και διευρύνουν τη φορολογική βάση».
Όπως υπογράμμισε, το φορολογικό νομοσχέδιο «εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη, επετείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ένα πλαίσο αντικειμενικό». «Από το 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, που θα πρέπει να λειτουργήσουν υποχρεωτικά σε όλη τη λιανική» πρόσθεσε.
Για τα φαινόμενα νοθείας καυσίμων είπε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται. Σημείωσε ακόμη πως στο εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι». «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά» ανέφερε.
«Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» είπε, κάνοντας λόγο για ισορροπημένη τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.
Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Σημερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης 3 στους 10 επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία. Σας ρωτώ, είναι ή όχι παράδοξο αυτό; Όλοι το γνωρίζουμε, το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα».
Τόνισε πως ο πυρήνας των διατάξεων του ν/σ είναι σαφής και πως «ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται λιγότερο από ό,τι ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό». «Αν συντρέχουν λόγοι να παραμένει στο επάγγελμα με ζημίες έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του» συνέχισε. «Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος» συμπλήρωσε, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Υπενθύμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση φέρνει νωρίτερα κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός διετίας και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.
Λερναία Ύδρα η φοροδιαφυγή
«Η φοροδιαφυγή αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα. Ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών. Γι΄ αυτό απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακίνητου με ρευστό. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες χωρίς κανείς να ξέρει την προέλευση τους. Πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπέζης. Θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γίνεται με μετρητά και θα επιβάλλεται πρόστιμο σε διαφορετική περίπτωση».
«Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα. Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η φοροδιαφυγή είναι πληγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια αποκάλυψε ότι στο μέλλον όλες οι πληρωμές από το κράτος θα γίνονται μέσω καρτών.
Αναφερόμενος στα φορολογικά βάρη είπε: «Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτό γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη και τρεις στους 10 δηλώνουν ζημιές επί μια πενταετία. Είναι παράδοξο αυτό».
«Αντίστοιχα σύστηματα προσδιορισμού εισοδήματος υπάρχουν σε χώρες με πιο προηγμένο σύστημα φορολόγησης όπως η Γαλλία η Ιταλία και το Βέλγιο», υπογράμμισε.
«Θετικό ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Πολλά από τα σχόλια στο δημόσιο διάλογο ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο», σημείωσε στη συνέχεια.
«Το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Όσα είπαμε προεκλογικά κάνουμε μετεκλογικά», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός διετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία.
«Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε: «Περιμένω να δω τις προτάσεις σας. Δυστυχώς συγκροτείται μια αντιπολίτευσή του «όχι» σε όλα και ναι στο τίποτα ελπίζω να διαψευσθώ».
«Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά»
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός αντέκρουσε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» υπογράμμισε, στηλιτεύοντας την «επίπλαστη πραγματικότητα που προβάλλει σήμερα όποιος αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση».
«Μας ασκήθηκε κριτική ότι αιφνιδιάσαμε και δεν μιλήσαμε για τις αλλαγές αυτές προεκλογικά. Είναι λάθος» είπε, προσθέτοντας πως είχε μιλήσει συστηματικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με την ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης. «Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά» τόνισε. Ανέφερε ακόμη πως «πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε όποιο πολιτικό κόστος».
«Αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα, ναι στο τίποτα’»
«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος;» διερωτήθηκε στη συνέχεια και σχολιάζοντας την στάση των κομμάτων είπε: «Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Ελπίζω να διαψευστώ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «συνεκτικό σχέδιο» της κυβέρνησης ώστε η ανάπτυξη να μετατραπεί σε ατομική ευημερία για κάθε πολίτη. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. «Αυτόν το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε.
Μακρύς κατάλογος ομιλητών
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, δεδομένου του ενδιαφέροντος πολλών βουλευτών να πάρουν τον λόγο. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας, στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί περίπου 90 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.