Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 – Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% και πληθωρισμό 2,6%

Μόνιμα μέτρα, λόγω κυρίως αυξήσεων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Παραλαμβάνοντας το στικάκι με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, γνωστοποίησε ότι η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Η πενθήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Κυριακής, με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική φανερή ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις

Εκτός των μόνιμων μέτρων συμπεριλαμβάνει και τις πρόσφατες έκτακτες παροχές ύψους 352 εκ. ευρώ με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους.

Τα μόνιμα μέτρα ενισχύσεων από το 2024 θα αφορούν:

  • Τους δημοσίους υπαλλήλους με οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ μεικτά στον βασικό μισθό, αύξηση της παροχής τέκνων από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων ευθύνης κατά 30% και αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.Ακόμη αυξάνονται τα επιδόματα των μελών ΔΕΠ(Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού. Το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
  • Τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, οι οποίοι από τις αρχές του 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και συντάξεις έως 1.600 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
  • Μονιμοποιείται για περίπου 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
  • Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
    Εντός του 2024 αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες).

Εκτός αυτών από 1/1/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές (τρένα, μετρό, τραμ, αστικά και ΚΤΕΛ, αεροπορικά και ακτοπλοικά εισιτήρια).Ειδικά για τα κόμιστρα των ΤΑΧΙ ο μειωμένος ΦΠΑ 13% θα παραταθεί, προς το παρόν, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Επίσης μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στο τουριστικό πακέτο (περιλαμβάνει το τιμολόγιο διαμονής με πρωινό η με ημιδιατροφή). Τα εισιτήρια Κινηματογράφου και θεάτρου θα επιβαρύνονται με τον μειωμένο στο 6% ΦΠΑ ,ενώ μονιμοποιείται στο 13% και ο ΦΠΑ σε γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ. Ειδικά για τον καφέ και τα ροφήματα που διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης ο μειωμένος ΦΠΑ 13% παρατείνεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη φοροδιαφυγή με την εκτίμηση ότι το 2024 θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα από την πάταξή της, ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια θα προέλθουν από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των εμπόρων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού εκτιμάται πως το 2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% του ΑΕΠ έναντι 2,4% φέτος, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% από 3,9% φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ από 1,1% φέτος και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 152,2% του ΑΕΠ.

Κ. Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία ακόμη πιο ψηλά

«Κατέθεσα στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024, καθώς και την εισηγητική του έκθεση» δήλωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύονται από αυτόν τον Προϋπολογισμό:

1. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Πράγματι το 2023 η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, σημείωσε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μείωσε την ανεργία στα προ κρίσεως επίπεδα, επιτυγχάνοντας παράλληλα, παρά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Και αυτά με μία πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%.

2. Το 2024 θα προχωρήσουμε με την ίδια βασικά συνταγή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονικά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Σημειώνω ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος (2,1%).

3. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα τις θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις. Φέτος είχαμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1%, ενώ το 2024 προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια αύξηση κατά 15,1%. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις με 7 διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλη όμως στόχευσή μας για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής. Ήδη το κενό ΦΠΑ , δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026. Εντωμεταξύ προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data, γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Αυτονόητα, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και το 2024 είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Σημαντική επίσης προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία. Συγκεκριμένα για την Υγεία θα υπάρξει μια αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων συνολικού ποσού 481 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μια αύξηση των δαπανών για την Παιδεία της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Την αποτελεσματικότητα με τη δικαιοσύνη. Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά! Μένουμε στο δρόμο της ευθύνης κάνοντας όλες εκείνες τις εκσυγχρονιστικές τομές που χρειάζεται η οικονομία μας και αποβαίνουν προς όφελος ιδιαίτερα των κοινωνικά αδυνάμων συμπολιτών μας».

 

ανάπτυξηΒουλήΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣπροϋπολογισμός του 2024