Α. Συρίγος: Αν βρεθεί κέντρο της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο δικαιώνεται το Ισραήλ, αλλιώς είναι έγκλημα πολέμου

«Τις τελευταίες μέρες έχει πέσει κατά πολύ ο αριθμός των εκατοντάδων νεκρών που είχαμε τις πρώτες μέρες. Ο λόγος είναι ότι πλέον έχουμε μάχες σώμα με σώμα. Δεν είναι τυφλά χτυπήματα σε κτίρια» ανάφερε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom ενώ αναφορικά με το νοσοκομείο Αλ Σίφα χαρακτήρισε «κρίσιμο σημείο για να δούμε εάν όντως υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων κάτω από το νοσοκομείο», γεγονός που «δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής» σημειώνοντας παράλληλα και την εκδοχή του να είναι παγιδευμένο και γι αυτό προχωρούν με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «κρίσιμο για την εικόνα της διεθνούς κοινής γνώμης» το τι θα βρεθεί κάτω από το νοσοκομείο, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν οι Ισραηλινοί να χτυπήσουν με θερμοβαρικές βόμβες γιατί θα γκρεμιστεί και το νοσοκομείο που είναι από πάνω, το οποίο έχει τετρακόσιους αυτή τη στιγμή ασθενείς, ακόμη.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα είναι «μαγκωμένη» με όλη αυτή την εξέλιξη. Έχουν ξεπεράσει τους 11.000 νεκρούς – με πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών – οπότε είναι φυσιολογικό αυτό να έχει παγώσει όλο τον κόσμο και να χάνει το Ισραήλ τη διεθνή υποστήριξη που είχε τις πρώτες ώρες και τις πρώτες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

«Αν όντως βρεθεί κέντρο, δικαιώνεται πλήρως το Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και καταδικάζεται επίσης απολύτως η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί άμαχο πληθυσμό και νοσοκομείο. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ως ασπίδες προστασίας» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος ξεκαθαρίζοντας πως «αν δεν υπάρχει κάτι από κάτω, είναι έγκλημα πολέμου του Ισραήλ. Εάν είναι όντως κέντρο επιχειρήσεων, φεύγει το βάρος από το Ισραήλ. Δεν μπορείς να σκοτώνεις αμάχους, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι το νοσοκομείο είναι στρατιωτικός στόχος» προσθέτωντας πως το ανθρωπιστικό δίκαιο λέει ότι μπορείς να χτυπήσεις στρατιωτικό στόχο, δεν επιτρέπεται να χτυπάς πολιτικούς στόχους, άμαχο πληθυσμό. Εάν χτυπήσεις στρατιωτικό στόχο, πρέπει να κοιτάς πάντοτε την αναλογία που υπάρχει μεταξύ του επιδιωκόμενου αποτελέσματος και τον άμαχο πληθυσμό.

Με τον γνωστό καθηγητή να σημειώνει πως «αν είναι τόσο κεντρικός στρατηγικός στόχος, δηλαδή είναι όντως το στρατηγείο της Χαμάς, αλλάζει η προσέγγιση των πραγμάτων και αρχίζει πλέον και εξετάζεις «τους ενημέρωσε εγκαίρως; ναι ή όχι;» Γιατί αλλιώς όταν επιτίθεσαι σε νοσοκομείο είναι κατ αρχήν έγκλημα πολέμου. Τελεία». Από την άλλη τόνισε πως «το κρίσιμο σημείο είναι οι όμηροι».

Παράλληλα ο κ. Συρίγος πρόσθεσε πως το Ισραήλ πάντοτε προειδοποιεί πριν χτυπήσει. «Τα ερωτήματα είναι πόσο γρήγορα μπορούν οι άλλοι να απομακρυνθούν και πού να πάνε».

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας ο γνωστός διεθνολόγος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη θέση της ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, έχει όμως τονίσει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου». Ενω ερωτηθείς για την Τουρκία σημείωσε πως «η Τουρκία έχει πάρει μια θέση φανατικά υπέρ της Χαμάς. Το είδαμε και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ Σολτς και Ερντογάν, ο οποίος παίζει σε δύο πεδία στο εσωτερικό ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, ανεβάζει πόντους έναντι της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και στο εξωτερικό εμφανίζεται ως ο εκφραστής του σουνιτικού Ισλάμ, γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος μουσουλμάνος ηγέτης αυτή τη στιγμή να μιλήσει για το σουνιτικό Ισλάμ.

Επιπλέον αναφορικά με τη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου ανέφερε πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι τόσο οξυμένα που δεν θέλουμε να ξαναρχίσουμε. Επομένως καλές είναι αυτές οι συζητήσεις. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «εκείνο που θα τεθεί στη συζήτηση θα είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία συζητήθηκαν ήδη και είμαστε σε μια εντελώς προκαταρκτική φάση για να αρχίσουμε να συζητάμε» απορρίπτοντας οποιοδήποτε ζήτημα για τα κατεχόμενα.

 

Α. ΣυρίγοςΓάζαέγκλημα πολέμουΙσραήλνοσοκομείοπόλεμοςΧαμάς