Κρίσιμη εβδομάδα πριν την Κεντρική Επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι βλέπουν διάσπαση χωρίς διαγραφές

Ο Στέφανος Κασσελάκης δοκιμάζει τα όριά του και τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει στην Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ΚΕ.

Εσχάτως έχει κυκλοφορήσει ένα νέο σενάριο που θέλει την Επιτροπή Δεοντολογίας να μην στέλνει τελικά διαβιβαστικό στην ΚΕ όπως είχε αποφασίσει αρχικά με πλειοψηφία 10-5.

Με το καταστατικό να γίνεται λάστιχο καθώς το θέμα δεν θα περάσει ούτε από την Πολιτική Γραμματεία για έκφραση γνώμης, η ηγετική ομάδα πιέζει τώρα ώστε το θέμα να μη συζητηθεί στην ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση χωρίς διαγραφές

Το σενάριο λοιπόν να μην εισαχθεί το θέμα των διαγραφών στην ημερήσια διάταξη της ΚΕ κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες.

Αν κυριαρχήσει αυτό το σενάριο η ηγεσία δεν θα χρειαστεί να περάσει τη βάσανο της ψηφοφορίας και το ρίσκο μιας ακόμη ισχνής πλειοψηφίας στην καλύτερη περίπτωση και την ίδια στιγμή η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσα σε κλίμα θα ανοίξει πολιτικά το θέμα και θα αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια διάσπαση χωρίς διαγραφές και πολιτική αποδοκιμασία θα ήταν για πολλούς η ιδανική εξέλιξη με τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου να εξελίσσεται στο μεγάλο ξεκαθάρισμα μεταξύ Ομπρέλας και νέο-προεδρικών.

Πρωτοβουλίες από την Ομπρέλα plus

Παράταση της υπόθεσης σε ένα αβέβαιο μέλλον δεν είναι επιλογή για την ώρα για κανένα από τα δυο μέρη παρά τις συμβιβαστικές φωνές που ακούγονται με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος δήλωνε στο MEGA ότι δεν είναι σύμφωνος με το θέμα των διαγραφών αλλά όπως άφησε να εννοηθεί «μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος και μπορεί να υπάρξει και διαβούλευση, και διευθέτηση και συνεννόηση προκειμένου να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές και να πάμε συντεταγμένοι την επόμενη ημέρα».

Η Ομπρέλα πάντως προετοιμάζεται διαρκώς για την επόμενη ημέρα και μέσω της εφημερίδας «Εποχή» που απηχεί τις απόψεις της διοργανώνει τη Δευτέρα συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και πρόσωπα έκπληξη που δεν ανήκαν οργανικά στην εσωκομματική τάση, όπως ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου της ομάδας των 6+6.

Στο τραπέζι σύμφωνα πληροφορίες θα τεθούν όλες οι δυνατές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Αριστερή πτέρυγα για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στο ΣΥΡΙΖΑ από την κεντρoποίησή του λόγω Κασσελάκη.

Ένα μικρό κι ένα μικρότερο κόμμα

Στα σενάρια της διάσπασης πάντως πολλοί και μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εμφανίζονται ενωτικοί και υπερ των γενναίων πρωτοβουλιών από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος συμπεριλαμβανομένου και του νέου προέδρου, αντιτείνουν ότι κανείς δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά από ένα διαζύγιο.

Με βάση τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και τα ποιοτικά ευρήματα για τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης πολλοί προεξοφλούν ότι στην περίπτωση της διάσπασης θα προκύψει σε πρώτο χρόνο ένας ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωμένος με τον κίνδυνο να είναι και τρίτο κόμμα και ένα πολύ μικρότερο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να μετριέται στις επόμενες μετρήσεις στο 3%-5%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις μυστικές μετρήσεις προκύπτει ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που θα ψήφιζε το κόμμα προϊόν της διάσπασης φτάνει στο 8%, το οποίο σε εκλογικό ποσοστό υπολογίζεται σε ένα 3%.

Όλα αυτά υπο την αίρεση ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα ζυγίσει με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα που ξαφνικά βρέθηκε να ηγείται αναλαμβάνοντας κάποια νέα ενωτική πρωτοβουλία.

Ή αντίθετα υπο την αίρεση που η Ομπρέλα επιλέξει να μεταθέσει την αποχώρησή της σε δεύτερο χρόνο.

Ορόσημο πάντως για όλους παραμένουν οι ευρωεκλογές.

ΕΛΛΑΔΑπολιτικήΣΥΡΙΖΑ