Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Συγκριμένα σύμφωνα με το σ/ν του ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, από το 2024 καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ανωτέρω φορολογούμενους το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνει το χρόνο ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (780×14=10.920 ευρώ).
Με τα νεα μέτρα η κυβέρνηση θεσπίζει τεκμαρτό εισόδημα το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίες θα ανέρχεται στα 1.102,40 ευρώ. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φθάνει στα 1752 ευρώ παρότι δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Το πιθανότερο είναι ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2024 , εκτός και εάν στη σημερινή συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά.
Αυτό σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό του 2025 θα αποτυπώσει την επιβάρυνση που θα προκύψει από την εμφάνιση μεγαλύτερης φορολογητέας ύλης. Αυτοί που καταρχήν μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν εισόδημα κατώτερο από το αντίστοιχο αυτού που εισπράττει τον κατώτερο μισθό.
Σήμερα, οι ετήσιες απολαβές όποιου εισπράττει τον κατώτατο μισθό ανέρχονται στα 10.920 ευρώ, ενώ από το 2024, το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέβει στην περιοχή των 11340 ευρώ περίπου (σ.σ ο νέος κατώτατος μισθός θα οριστεί τον Απρίλιο).
Σημειώνεται επίσης ότι το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ είναι μαχητό και εφόσον οι επαγγελματίες προσκομίσουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι μικρότερο θα φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιασθούν τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και νέα ψηφιακά εργαλεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος χθες παρουσίασε τη νέας πλατφόρμα καταγγελιών γαι τη φοροδιαφυγή, «στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν –όπως συμβαίνει σήμερα– εργοδότες οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς, πάντως, ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».
Τι προβλέπει αναλυτικά η διάταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ:
Στη θεσμοθέτηση διά νόμου ενός ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος 10.920 ευρώ για τους 733.000 αυτοαπασχολούμενους στη χώρα μας (ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, ατομικές επιχειρήσεις ) προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η υποχρέωση για ελάχιστο φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 10.920 ευρώ αντιστοιχεί στο εισόδημα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα(780 ευρώ επί 14 μήνες) και μεταφράζεται στην υποχρέωση καταβολής ελάχιστου φόρου 1.100 ευρώ.
Παράλληλα, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζεται να αποκλιμακωθεί νωρίτερα από το 2025 (όπως σχεδιαζόταν έως σήμερα) το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται κάθε χρόνο από 400-1000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν δηλώνουν κέρδη η ζημιές στην εφορία.
Η θεσμοθέτηση του ελάχιστου ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και ο ελάχιστος καταβλητέος φόρος των 1.100 ευρώ θα είναι μαχητά, θα μπορούν δηλαδή όσοι το επιθυμούν να το αμφισβητήσουν εφόσον πείσουν ,μετά από έλεγχο, την εφορία ότι τα φορολογητέα κέρδη τους ήταν χαμηλότερα κατά το προηγούμενο ,της φορολόγησης έτος. Ο νέος τρόπος φορολόγησης για τους απασχολούμενους θα ισχύσει με τη δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβάλλουν του χρόνου για τα φετινά τους εισοδήματα, ενώ το νέο μέτρο δεν θα ισχύσει για όσους απασχολούνται με ‘μπλοκάκι’ αρκετοί εκ των οποίων φορολογούνται ήδη ως μισθωτοί.
ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Στις κατηγορίες αυτών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά υπάγονται οι αυτοαπασχολούμενοι(δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες,οι επιτηδευματίες,οι αγρότες και οι επιχειρηματίες) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 733.396 ΑΦΜ και η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει κάθε χρόνο στην εφορία είτε ζημιές και μηδενικά εισοδήματα είτε ελάχιστα εισοδήματα,με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι κλάδοι με την υψηλότερη φοροδιαφυγή στη χώρα μας .Το μόνο που υποχρεούνται να καταβάλουν,κι αυτό με εξαιρέσεις ,ανεξαρτήτως εάν εμφανίζουν στην εφορία ζημιές η κέρδη είναι το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400-1.000 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά τους εισοδήματα οι 733.396 αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν οι 7 στους 10 από αυτούς εισόδημα έως 10.000 ευρώ..Δηλαδή αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι που ταυτόχρονα είναι και εργοδότες δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα από τους υπαλλήλους τους ο κατώτατος μισθός των οποίων,μαζί με τα δώρα,είναι 10.920 ευρώ το χρόνο.Πρόσθετος παράγοντας,εκτός της μη έκδοσης αποδείξεων, που αναδεικνύει την εκτεταμμένη φοροδιαφυγή σε αυτούς τους κλάδους των επαγγελματιών είναι ο υψηλός τζίρος που εμφανίζουν δηλώνοντας όμως παράλληλα από την άλλη χαμηλά κέρδη .
Αυτό το πετυχαίνουν φουσκώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα που εκπίπτουν από το φορολογητέο τους εισόδημα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πενιχρά κέρδη προς φορολόγηση.Ετσι,σύμφωνα με στοιχεία, ενώ ο τζίρος που δηλώθηκε πέρσι από τους αυτοαπασχολούμενους ήταν πάνω από 40 δις ευρώ,αυτοί εμφάνισαν κέρδη μολις 4,5 δις ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ “ΕΡΓΑΛΕΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ,με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,θα συνδυαστεί και με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως…
1.Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα να διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ,ενώ ανάλογες νέου τύπου συσκευές έκδοσης αποδείξεων θα αποκτήσουν υποχρεωτικά και όσοι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν έως σήμερα εξαιρεθεί.
2.Εντός του 2024 υποχρεωτικά όλα τα τιμολόγια αγορών θα εκδίδονται ηλεκτρονικά , ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
3.Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται μόνο μόνο μέσω τραπεζών ,ενώ καταργούνται ως πληρωμή τα μετρητά.
4.Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής προιόντων , πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους.
5.Το 50% των πληρωμών για τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνετα με χρεωστικές κάρτες,όπως ισχύει ήδη για το εισόδημα αλληλεγγύης.
6.Θα εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου και περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την υποχρέωση όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαχειρίζονται 3 και περισσότερα ακίνητα να διατηρούν λογιαστικά βιβλία ως επιχειρηματίες πληρώνοντας φόρους όπως οι ξενοδόχοι.Στόχος ,όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαικές χώρες,να ανοίξει η αγορά στέγης με τα τριετή παραδοσιακά συμβόλαια ενοικίασης και να μειωθούν τα ενοίκια που έφτασαν στον ουρανό.
ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Τέλος, με άλλη διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενεργοποιείται μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η οικονομική επιβράβευση για όσους φορολογούμενους κατήγγειλαν η θα καταγγέλλουν στο εξής μέσω της ψηφιακής εφαρμογής “e-Apodixi” της ΑΑΔΕ φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς ελέγχοντας, μεταξύ άλλων,με το κινητό τους τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν από αγορές τους.
Εαν οι αποδείξεις τις οποίες θα σκανάρουν μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και θα τις αποστέλνουν για έλεγχο στην ΑΑΔΕ διαπιστωθεί ότι είναι “μαιμού “θα τους χορηγείται χρηματικό μπόνους,ανάλογα και με τη αξία της απόδειξης η των αποδείξεων που μπορεί να φτάνει και τα 3.000 ευρώ.
Εως σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα ‘απόδειξη” της ΑΑΔΕ 215.000 καταγγελίες πολιτών εκ των οποίων δύο στις τρεις είναι ανώνυμες.Ανάλογα μπόνους σχεδιάζεται να εφαρμοστούν και για όσους πολίτες καταγγέλουν στην ίδια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μη έκδοση αποδείξεων,φασινόμενα διαφθοράς κλπ.