Τι ήθελε να πει ο ποιητής;
Σε μια κρισιμότατη στιγμή για την οικονομική κατάσταση της χώρας, και ενώ οι τόνοι της κυβέρνησης μοιάζει να έχουν πέσει αισθητά μετά τη συνάντηση Merkel-Τσίπρα στο Βερολίνο, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Χανιά, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το σκηνικό, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό βίντεο, είναι ενδεικτικό της υψηλής εγχώριας δημοτικότητας του υπουργού Οικονομικών: στις περίεργες εποχές που ζούμε, κατά τις οποίες πολλοί πολιτικοί αποφεύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, ο Γιάνης Βαρουφάκης περπατάει στον δρόμο και δεν προλαβαίνει να κάνει μισό μέτρο χωρίς να τον σταματήσουν για μια χειραψία, ένα χαμόγελο, μια selfie.
Μια γυναίκα τον πλησίασε και του είπε “είμαστε μαζί σας” και ο υπουργός Οικονομικών αποκρίθηκε: “ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;“. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ο κύριος Βαρουφάκης; Ή απλά η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένας αυθόρμητος (ή και υποσυνείδητος) τρόπος να επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, μετά από κάποιες μέρες (αναγκαστικής ενδεχομένως) αποχής από αυτά;
Η κυβέρνηση υποβαθμίζει το συμβάν διαρρέοντας ότι είναι ήσσονος σημασίας, σίγουρα πάντως στο μικροσκόπιο όπου έχουμε μπει, κάθε δήλωση μέλους της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Τρανταχτό παράδειγμα οι δηλώσεις Καμμένου περί ανοίγματος των συνόρων και χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράνομους μετανάστες, τις οποίες το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είδε με πολύ καλό μάτι.