Στέφανος Κασσελάκης: «Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια»

Στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου έγραφε τη «στήλη του φοιτητή» πριν από μερικά χρόνια, παραχώρησε συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, μίλησε για την ομογένεια, την Goldman Sachs, τον ΣΥΡΙΖΑ, την στρατηγική του, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα και το πως οραματίζεται τη χώρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία», ενώ δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με τον Παύλο συνεργάζομαι άρτια, ταιριάσαμε για το θέμα της διαπλοκής», είπε αναφερόμενος στον Πολάκη. Άφησε υπαινιγμούς για τον Τσίπρα και το 17% στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αν υπάρχουν πολιτικές συγκλήσεις θα τις συζητήσουμε με διαφάνεια.

Επίσης αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον γάμο του με τον Τάιλερ απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να το αποδεχθεί.

Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα»

Τον συναντήσαμε, μαζί με τον Εκδότη/Διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Ηρακλή Διαματάρη, στην οικία του στη Νέα Υόρκη, που βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία με δύο λίμνες και ένα μικρό ποτάμι σε γνωστό χωριό στη βόρεια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Εθνικός Κήρυκας»: Σας ευχαριστούμε κ. πρόεδρε γι’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».

Στέφανος Κασσελάκης: Εγώ σας ευχαριστώ κι είναι τιμή μου που επιστρέφω στον «Εθνικό Κήρυκα» με άλλη ιδιότητα και από άλλη θέση τώρα. Αισθάνομαι συγκινημένος επειδή αισθάνομαι και την Ομογένεια και την εφημερίδα ως οικογένεια. Εδώ ανδρώθηκα στην ουσία, ήμουν 14 χρονών όταν ήλθα στην Αμερική. Γνώρισα τον κ. Διαματάρη και την οικογένειά του και μου έδωσε την ευκαιρία να γράφω τη «στήλη του φοιτητή» και μετά συνέχισα και είναι συγκινητικό αυτό που γίνεται σήμερα.

«Ε.Κ.»: Πρέπει να κάνει κάτι η Ελλάδα για την Ομογένεια και τι;

Στ. Κασσελάκης: Πρέπει να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, από Κτηματολόγια, μέχρι επενδύσεις και φιλανθρωπικές δωρεές. Πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στον τόπο με τις ιδέες της. Στο θέμα του Πολιτισμού. Να δημιουργήσει Εδρες και Περιφέρειες στη Βουλή για να υπάρχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι κι όχι μόνο του εκλέγειν.

«Ε.Κ.»: Ποιο το σημείο αναφοράς της Ομογένειας;

Στ. Κασσελάκης: Η Ομογένεια είναι συλλογική. Προφανώς η Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο ρόλο, σίγουρα ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει ένα μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ιδέας της Ομογένειας.

«Ε.Κ.»: Από την Goldman Sachs, στον ΣΥΡΙΖΑ;

Στ. Κασσελάκης: Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι.

Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα.

«Ε.Κ.»: Μέσα σε μερικές εβδομάδες κατορθώσατε να εκλεγείτε πρόεδρος. Ποιο το μυστικό της στρατηγικής σας;

Στ. Κασσελάκης: Δεν υπάρχει μυστικό, είμαι ο εαυτός μου. Δεν είμαι μεσσίας, είμαι ο Στέφανος και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Αν η Ελλάδα ήταν επιτυχημένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεν θα είχε ανάγκη από κάποιον εξωτερικό (outsider) σαν κι εμένα.

«Ε.Κ.»: Ποιες οι σκέψεις σας για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Β’ γύρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Στ. Κασσελάκης: Για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία. Το γεγονός ότι τα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την οικογενειοκρατία και να πάνε σε προοδευτική κατεύθυνση είναι άλλο ένα πρώτο πολιτικό βήμα να αλλάξει η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα.

Υπάρχει μία εξάρτηση αυτή τη στιγμή στη ροή του χρήματος, η οποία εμφανίζεται και μέσω αυτών των pass, τα οποία στην ουσία είναι σαν τα food stamps κουπόνια σίτισης της Αμερικής. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Δικά μας χρήματα είναι, των φορολογούμενων. Η δική μου πολιτική είναι ότι θέλω να έχει ο κόσμος χρήματα στην τσέπη του αντί να έχει την εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία για τα pass.

«Ε.Κ.»: Μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα;

Στ. Κασσελάκης: Βεβαίως και μπορεί.

«Ε.Κ.»: Θέλει να αλλάξει;

Στ. Κασσελάκης: Θέλει να αλλάξει. Αυτό εισέπραξα από την αρχή και γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα, η οποία ξεκίνησε από μία πλατφόρμα προτάσεων, όσο κι αν έλεγαν οι εσωκομματικοί μου αντίπαλοι ότι δεν έχω πολιτικό λόγο.

Οταν βλέπεις την Ελλάδα μας να έχει τριακόσια δισεκατομμύρια χρέος, να είμαστε κοντά στο Σουδάν σε χρέος μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και τόση ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω Covid και το πακέτο στήριξης και να είμαστε πάλι στα πρόθυρα μιας ύφεσης διότι αν γίνει μία παγκόσμια ύφεση δεν είμαστε σε στέρεη βάση, είμαστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή.

Επίσης, δεν υπάρχει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστια υποστελέχωση. Τα Πανεπιστήμια έχουν εγκαταστάσεις που έχουν τεράστια θέματα. Δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες. Αρα πού πάμε σαν χώρα;

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για τα διαμειβόμενα της εκατέρωθεν αιματοχυσίας Ισραήλ – Παλαιστίνης;

Στ. Κασσελάκης: Δύσκολη κατάσταση, ένα χρόνιο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή. Δεν λύνεις πιθανά εγκλήματα πολέμου με άλλα εγκλήματα πολέμου. Δεν πιστεύω ότι η Χαμάς εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Να μην υπάρξει παραπάνω κλιμάκωση, να επιστρέψουμε στις αποφάσεις του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια βιώσιμη λύση για δύο κράτη, είναι ο μόνος τρόπος. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσω μέσω των επίσημων θέσεων του κόμματος.

«Ε.Κ.»: Βλέπετε κάποιο κίνδυνο διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς ή απώτερο μέλλον;

Στ. Κασσελάκης: Όχι.

«Ε.Κ.»: Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα στελέχη εκείνα τα οποία δημόσια και ανοικτά σας αμφισβητούν και σας απομειώνουν;

Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου Προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Αρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος.

Οσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω.

«Ε.Κ.»: Τι δουλειά έχετε εσείς με τον κ. Πολάκη;

Στ. Κασσελάκης: Συνεργάζομαι άρτια. Ο Παύλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα Δικαιοσύνης. Εχει πολύ καλές ιδέες για πολλά ζητήματα και για την Υγεία. Είναι αριστούχος γιατρός από το Πανεπιστήμιο και πολύ καλός χειρουργός. Είναι πολύ πρακτικός για την εφαρμογή του νόμου και στην εύρεση λύσεων.

Με τον Παύλο ταιριάσαμε για το θέμα της διαπλοκής, που είναι ακόμα ένα τεράστιο ζήτημα. Οταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός σκέφθηκα ότι το να έχεις τέτοιο επίθετο και να μπορείς να γίνεσαι ηγέτης της χώρας θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τη χώρα. Αντί γι’ αυτό, βλέπω ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά έχει γίνει και συστημική σε συνδυασμό Περιφερειών και απευθείας αναθέσεων και κράτους και πακέτων Ευρώπης κ.λπ. Για μένα είναι μία τεράστια απογοήτευση. Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να μην είναι το τελευταίο αποκούμπι του Ελληνα. Λέει ότι έχω μπροστά μου μεταρρυθμιστικό έργο κ.λπ., το ερώτημα είναι τεσσεράμισι χρόνια τι κάνατε;

Για ποιο λόγο υπάρχουν ασυλίες για τους βουλευτές; Γιατί υπάρχει το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες;

Για το στράτευμα δεν θέλω τα παιδιά να κάνουν εννιά μήνες σκοπιά χωρίς να μαθαίνουν τίποτε. Προτιμώ να καθαρίζουν δάση και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, κι αν είναι μηχανικοί να χτίζουν γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει. Και βέβαια να υπάρχει και αμυντική προετοιμασία και κατάρτιση, κι όχι μόνο για άντρες, αλλά και για γυναίκες.

Το θέμα της στέγης είναι τεράστιο. Μεταξύ ενοικίου και ηλεκτρικού ρεύματος ο μέσος Ελληνας ζει για να δουλεύει, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει οικογένεια.

Η διαφάνεια για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Θα λογοδοτήσει όποιος καταχράσθηκε χρήματα.

Πού είναι η εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις; Δεν γίνεται τίποτε όταν η Υπηρεσία στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιχειρηματίες.

«Ε.Κ.»: Θέλετε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Στ. Κασσελάκης: Η θέση μου πάντοτε είναι για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις με μεγάλη χαρά να συζητήσουμε γι’ αυτές με διαφάνεια.

«Ε.Κ.»: Γιατί στις Βουλευτικές εκλογές υπήρξε αυτή η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 17%;

Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να προσφέρει μία λύση σταθερότητας. Το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου π.χ. λίγες μέρες πριν τις εκλογές φαίνεται να αναζωπύρωσε ζητήματα ή αισθήματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 που ήταν δύσκολα για τη μεσαία τάξη.

«Ε.Κ.»: Μιλήσατε για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Πώς το καταλαβαίνετε αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Αλλο Πίστη, άλλο ο θεσμός της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος να γίνει μία μετάβαση σε αυτονομία της Εκκλησίας από το Κράτος με πλήρη σεβασμό στην Εκκλησία. Είμαι κι εγώ ο ίδιος θρησκευόμενος, όχι ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορώ να έχω αξιοπιστία στο θέμα αλλά είναι θέμα δημοκρατίας. Η Εκκλησία είναι ένα μεγάλο μέρος του Πολιτισμού της Ελλάδας και πρέπει να παραμείνει, αλλά πρέπει να αυτονομηθεί.

«Ε.Κ.»: Πηγαίνετε στην εκκλησία;

Στ. Κασσελάκης: Και βέβαια πηγαίνω. Θυμάμαι τις προσευχές που μου δίδασκε η γιαγιά μου η Αλεξάνδρα η Κρητικιά, «Ιησούς Χριστός νικά…» που ακόμα τις κάνω.

«Ε.Κ.»: Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τι θα λέγατε;

Στ. Κασσελάκης: Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να μην λέμε ναι στα πάντα. Να λέμε ναι για το συμφέρον της Ελλάδας και να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση σ’ αυτή τη σχέση. Σίγουρα να ενεργοποιήσουμε ακόμα παραπάνω και την Ομογένεια.

«Ε.Κ.»: Εχετε συνάψει γάμο με άνδρα. Είναι νομίζετε έτοιμη η πλειονότητα του ελληνικού λαού να αποδεχθεί το δικό σας σχήμα γάμου;

Στ. Κασσελάκης: Ναι, είναι.

«Ε.Κ.»: Υπήρξαν περιπτώσεις που σας πλησίασαν κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων ιεραρχών και ιερέων, και σας είπαν κ. Κασσελάκη τι είναι αυτά;

Στ. Κασσελάκης: Οχι, κανείς ποτέ. Το αντίθετο. Και στη συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, του ανέφερα για τον σύντροφό μου και αντέδρασε φυσιολογικά, δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός. Εξέφρασα την επιθυμία να πάω στο Φανάρι, κι ο Πατριάρχης είπε με μεγάλη χαρά, τα Θεοφάνια.

ΕΛΛΑΔΑΚασσελάκηςπολιτικήΣΥΡΙΖΑ