Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, πρωτοβουλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για το Μεσανατολικό καθώς άπαντες ανησυχούν για πιθανή διάχυση της έντασης Ισραήλ-Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Ισραήλ αναμένουν την χερσαία επίθεση, υπό το βάρος της κλιμάκωσης του πολέμου, με την Χεζμπολάχ να εξαπολύει νέες επιθέσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας, από τα εδάφη του Λιβάνου, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε συστοιχία ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ. Σε ένα τέτοιο επιβαρυμένο σκηνικό, όλοι απεύχονται την εμπλοκή του Ιράν καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Νετανιάχου προειδοποίησε Ιράν και Χεζμπολάχ να μην προκαλούν το Ισραήλ.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν

Τα ερωτήματα πληθαίνουν για την εξέλιξη της κρίσης καθώς το Ισραήλ «καίγεται» μεν να απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ωστόσο συγκρατείται – δεχόμενο πιέσεις και από την Δύση – για να μην προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και αναμένοντας να εκκενωθεί η περιοχη από αμάχους. Ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι ο στόχος; Η εξάλειψη της εξτρεμιστικής Χαμάς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν οι περισσότερο εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν ατέρμονες συγκρούσεις, ανταρτοπόλεμος, με άδηλη την έκβαση.

Μπάιντεν: Μεγάλο λάθος η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, απάντησε με νόημα: «Πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος». Πρόσθεσε δε πως η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αναγκαίο μέτρο» την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ.

Σε έναν τέτοιο «δύσκολο« καμβά που συνθέτει την κρίση έχει αναπτυχθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα στην οποία μετέχουν οι χώρες της Δύσης αλλά και η Ρωσία, με μπαράζ επαφών με της χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής.

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη

Εξάλλου, αύριο στις 18:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Πυρετός επαφών Μπλίνκεν, στο Ισραήλ και ο Μπάιντεν;

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην περιοχή καθώς επισκέφθηκε το Ισραήλ και ακολούθως την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία μέσα σε 4 ημέρες και επέστρεψε στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, είναι πολύ πιθανό να σπεύσει στο Ισραήλ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από πρόσκληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ αλλά και το CNN, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ως τώρα επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε σήμερα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Κολοράντο, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι θα επισκεφθεί στο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα. Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει σε σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.

Διπλωματικός πυρετός και από τον Πούτιν

Στη διπλωματική σκακιέρα κινήσεις κάνει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα επικοινώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ εντός της ημέρες αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (…) τον αλ-Σίσι και (…) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό”, πρόσθεσε.Εξάλλου, αύριο Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα.

Το Σάββατο η σύνοδος για το Μεσανατολικό στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, η σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διεξαχθεί το Σάββατο, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, ανακοινώνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση.

Τα πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και του Κουβέιτ έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις, μετά την πρόταση των αιγυπτιακών αρχών χθες, Κυριακή, για τη διεξαγωγή μιας “περιφερειακής και διεθνούς συνόδου κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος” κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο με διπλωματικές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία έχει πει πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και πως είναι σε επαφή με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς για την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση. Έχει επίσης στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία παραμένει προς το παρόν στην Αίγυπτο καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.

Ωστόσο , ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εισέπραξε άρνηση όταν ζήτησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο εβραϊκό κράτος, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έλαβε την απάντηση από την ισραηλινή πλευρά ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζελένσκι έχει διατυπώσει ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το Ισραήλ έχει στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

EρντογάνΗΠΑΙσραήλΚόσμοςΜητσοτάκηςπόλεμοςπολιτικήΡωσία