Χατζηδάκης: «Ο προϋπολογισμός άντεξε, εκπληρώσαμε όλες μας τις δεσμεύσεις»

Επίτευξη και υπέρβαση των στόχων, αλλά και με παράλληλη εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προσχεδίου νέου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Στις 15 Οκτωβρίου θα υποβληθεί στην Κομισιόν, ενώ το τελικό σχέδιο θα σταλεί στη Βουλή 21 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε «υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά. Αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς αυτή η εξέλιξη. Και βλέπουμε ότι το 2023 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, παρά το ότι ήταν χρόνια εκλογών, παρά το ότι μας έτυχαν άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός μας άντεξε. Εκπληρώσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024, συνεχίζοντας το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία» καταλήγει ο κύριος Χατζηδάκης.

Από πλευράς του και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς δήλωσε πως ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Παράλληλα, περιλαμβάνει τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Όπως τόνισε «με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρόλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται αυξητική τάση σε κατηγορίες εσόδων που συνδέονται με την αύξηση των μισθών, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους κόστους από τις δαπάνες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της ευελιξίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του χρέους από 171,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 159,3% το 2023.

ΕΛΛΑΔΑοικονομίαπολιτικήΧατζηδάκης