Με δύσκολη άσκηση ισορροπίας μοιάζει η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αλλαγή ηγεσίας 15 χρόνια μετά τόσο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο όσο και για τα πρωτοκλασάτα και μη στελέχη του κόμματος.
Οι διεργασίες στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο αφορούν πρωτίστως την επιλογή από την πλευρά του νέου προέδρου των συνεργατών και των στελεχών που θα αναλάβουν τους κομβικούς ρόλους για τη θεσμική εκπροσώπηση του κόμματος.
Διάχυτος, ωστόσο, είναι ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για την έκβαση της συμβίωσης σε επόμενο χρόνο καθώς κάποια στελέχη προϊδεάζουν για ένα επερχόμενο σκηνικό ρήξης που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμα και σε μια μελλοντική διάσπαση.
Στη νικητήρια δήλωσή του ο κ. Κασσελάκης που θέλησε να επιδείξει ενωτικό πνεύμα και διάθεση ούτε λίγο ούτε πολύ διακήρυξε το τέλος της προεκλογικής υψηλής έντασης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος».
Δύο μέρες μετά η κα. Αχτσιόγλου έστειλε το δικό της μήνυμα καθώς μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κασσελάκη στη Βουλή την Τρίτη το μεσημέρι αρνήθηκε να αναλάβει κάποια θέση «πρώτης γραμμής».
Η κα. Αχτσιόγλου επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους αν και δήλωσε μετά τη συνάντηση που κράτησε μία ώρα ότι «Συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις. Από τη δική μου πλευρά, του ευχήθηκα φυσικά καλή δύναμη. Μου είπε αν θέλω οποιαδήποτε θέση που θα ενδιέφερε. Του είπα ότι στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν έχω την δυνατότητα να αναλάβω οποιαδήποτε» είπε και διευκρίνισε πως δεν έχει την ενέργεια να αναλάβω κάποια άλλη θέση πέρα από αυτήν που αντιστοιχεί στη βουλεύτρια του τομέα Αθηνών. «Είναι καθαρά προσωπική απόφαση και έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες. Νομίζω ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια να δώσει κάτι παραπάνω και πότε δεν την έχει και να το λέει αυτό θαρρετά. Είμαι εδώ, θα είμαι εδώ για να συζητάμε οτιδήποτε».
Υπενθυμίζεται ότι η κα Αχτσιόγλου, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για έλλειψη θέσεων και απόψεων.
Το πολωτικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της νέας ηγεσίας ο Νίκος Φίλης.
Αναφερθείς στον νέο πρόεδρο, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».
Ο Νίκος Παππάς, που στήριξε στον β΄γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη έσπευσε να απαντήσει στον Νίκο Φίλη αναφέροντας ότι «είναι άδικο και για την παράταξη και για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και κατέθεσε για πολλοστή φορά την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στην παράταξη να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου» είπε ο Νίκος Παππάς.
Το πολεμικό κλίμα ενισχύουν και οι αντιδράσεις των κκ. Καλπάκη και ο’ Θεοχαρόπουλου που σύμφωνα με τους ίδιους ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για την αντικατάστασή τους και όχι επίσημα από το κόμμα.
Με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα αφήνουν αιχμές για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν επίσημα από το κόμμα, αλλά από τα μέσα ενημέρωσης ότι φεύγουν από τα πόστα τους τόσο ο Στέργιος Καλπάκης που αντικαθίσταται από τη Δώρα Αυγέρη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που αντικαθίσταται από τον Γιώργο Τσίπρα στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θετικά, ωστόσο, απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρόταση του κ. Κασσελάκη να παραμείνει στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση την οποία κατείχε και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Κασσελάκης ξεναγήθηκε μάλιστα από τον κ. Φάμελλο στους χώρους της Βουλής και συνομίλησε με βουλευτές και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Έχουμε πολλή δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράγει, από εδώ και πέρα, πολιτικές προτάσεις και μεταρρυθμίσεις, και ως κόμμα και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως και ως μέρος της κοινωνίας. Η κοινωνία θα είναι μέρος των λύσεων, διότι το έχει ανάγκη και η οικονομία και η κοινωνία, και το μέλλον της χώρας. Ο Σωκράτης (σ.σ. Φάμελλος), ο Διονύσης (σ.σ. Καλαματιανός), κάνουν έναν τιτάνιο άθλο, για να μπορέσουν να προωθήσουν τις θέσεις μας και νομίζω, από εδώ και πέρα έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα και κοινωνία να τους υποστηρίξει και να πετύχουμε όλοι συλλογικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες υποδέχθηκαν στην αίθουσα που εργάζονται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνοντάς τον ότι επισκέπτεται ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού κλάδου, με τις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Βουλής και αναμεταδόσεις τους, οι οποίες πολλές φορές υπερβαίνουν το 24ωρο συνεχούς εργασίας.
Παράλληλα, οι διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις που είχε ο κ. Κασσελάκης με κομματικά στελέχη αλλά και στενούς συνεργάτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του το προηγούμενο διάστημα κατέληξαν στην επιλογή του Μανώλη Καπνισάκη ως διευθυντή του Πολιτικού Γραφείο, ενώ η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και ο Γιώργος Τσίπρας, καθήκοντα διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.