Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Με 158 ψήφους υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία το εργασιακό νομοσχέδιο. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Από τους συνολικά 296 που ψήφισαν, «όχι» είπαν 138.

Κατά της διάρκειας της καταληκτικής του ομιλίας, ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, κλείνοντας τον κύκλο της διήμερης συζήτησης στη Βουλή.

«Δεν καταργείται το οκτάωρο, ούτε η πενθήμερη εργασία» επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης αποκρούοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για να προσθέσει «υιοθετούμε πιστά την οδηγία της ΕΕ που λέει ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απαγορεύει στον εργαζόμενο να συνάπτει – εάν το επιθυμεί – σχέση εργασίας με άλλο εργοδότη. Αυτό σύμφωνα με την ΕΕ αποτελεί προστασία των εργαζόμενων. Αυτό που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη το θεωρεί προστασία του εργαζόμενου εσείς το θεωρείτε κατάργηση του οκτάωρου».

Αναφορικά με το πενθήμερο είπε πως «οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εργάζονται Σάββατο ή Κυριακή θα πληρώνονται περισσότερο. Το ωράριο δεν αλλάζει, το οκτάωρο δεν καταργείται το πενθήμερο δεν καταργείται».

Ειδική αναφορά έκανε στις ρυθμίσεις που επιχειρούν να αποτρέψουν την παρεμπόδιση στην εργασία από απεργούς. «Όταν ένας εργαζόμενος – ακόμα χειρότερα – όταν η πλειοψηφία των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση θέλει να εργαστεί και κάποιοι έξω από την επιχείρηση των εμποδίζουν, αυτό παραβιάζει το συνταγματικό τους δικαίωμα; Εμείς πιστεύουμε ότι το παραβιάζει. Στην «Μαλαματίνα» βρέθηκε επενδυτής και οι εργαζόμενοι έκλαιγαν που σώθηκαν οι δουλειές τους. Από τους 100 δεν προσελήφθησαν οι 5, προφανώς θα ήταν του ΠΑΜΕ. Οι 5 με την συνδρομή άλλων έκλειναν την είσοδο για να μην δουλέψουν οι 95. Ο εισαγγελέας έλεγε ότι δεν υπάρχει βία και δεν μπορούν να επέμβουν Φτάσαμε στο παραπέντε και οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να φύγουν. Εσείς που λέτε ότι είστε φιλεργατικοί δεν στεναχωριέστε που θα έχαναν την δουλειά τους οι 95;Στην Ελλάδα αυτό δεν θα ξαναγίνει. Το εγγυόμαστε. Ο νόμος ψηφίζεται για αν εφαρμοστεί . Δεν θα το ξανακάνετε να πηγαίνετε στις επιχειρήσεις και να εμποδίζετε τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Σήμερα, το ΚΚΕ καταγγέλλει συνεχώς την COSCO που είναι κρατική εταιρεία της λαϊκής κομμουνιστικής Κίνας. ΑΝ πάτε στα γραφεία τους έχουν σφυροδρέπανο. Στον Πειραιά βλέπουμε το σφυροδρέπανο κατά σφυροδρέπανου».

Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Βιετναμ, λέγοντας: «μου έδωσαν από το πολιτμπιρό του Βιετνάμ βιβλία με σφυροδρέπανο. Τα πήρα, τι να κάνω; Μου ζήτησαν να αδελφοποιηθούν με την ΝΔ! Λιγο πιο κάτω είναι ο Περισσός, τους είπα».

Τέλος, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε και την πλατφόρμα που αφορά την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων πίσω στην χώρα μας. Όπως είπε, δείχνοντας από το κινητό του την πλατφόρμα είναι ήδη στον αέρα ενώ σημείωσε ότι «έχουμε ήδη δεχθεί 20 αιτήσεις Ελλήνων για να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί ήδη». Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, τόνισε ότι « θα εξακολουθεί να μας στηρίζουν οι πολίτες, όσο εσείς είστε εκτός τόπου και χρόνου».

Σκληρή κόντρα Γεωργιάδη με το ΚΚΕ

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Εργασίας με τους βουλευτές του ΚΚΕ κατά την διάρκεια της διήμερης συζήτησης στη Βουλή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του νόμου οι «καραμπουζουκλήδες» συνδικαλιστές απεργοί που θα κλείνουν εισόδους επιχειρήσεων θα συλλαμβάνονται και τον Θανάση Παφίλη να μιλά για «ξεφτίλες» και να προαναγγέλλει «απειθαρχία» καθώς «δεν κωλώνουμε».

«Εγώ είμαι Δημοκράτης και εσείς κομμουνιστής και έχουμε ουσιαστικές διαφορές. Μπορούμε να συνεννοηθούμε όμως για ένα πράγμα. Ότι στα δικά σας καθεστώτα και στα δικά μας τα σοβαρά, οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για να συνεχίσει «Σήμερα ψηφίζεται νόμος που λέει ότι όποιος πάει να κλείσει μια επιχείρηση στα πλαίσια απεργίας θα συλλαμβάνεται. Εσείς λέτε ότι είστε καραμπουζουκλήδες και δεν σας αρέσει. Κάντε ότι θέλετε. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι καραμπουζουκλήδες θα συλλαμβάνονται.

Σήμερα το Ελληνικό κράτος ψηφίζει έναν νόμο και θα εφαρμοστεί και θα είμαι εγώ που θα παίρνει τους εισαγγελείς αν κάποιος κάνει τα στραβά μάτια στην εφαρμογή του νόμου. Χθες πήγατε στο λιμάνι και κλείσατε την είσοδο, πήγατε και σε επιχειρήσεις και κλείσατε τις εισόδους. Μέχρι χθες μπορούσατε να το κάνετε. Από αύριο που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν θα μπορείτε».

«Δεν κωλώνουμε με πρόστιμα»

Ανταπαντώντας ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε «εμείς δεν δεχόμαστε απειλές. Αν η ανθρωπότητα κινούταν με την δική σας λογική θα ήταν στα σπήλαια. Όσα πέτυχε ο λαός ήταν σε σύγκρουση και απειθαρχία με το ρωμαϊκό κράτος. Κράτος σημαίνει οργανωμένη ταξική κυριαρχία που επιβάλει τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Οι εργαζόμενοι θα την γκρεμίσουν. Και δεν κωλώνουμε με πρόστιμα».

Νωρίτερα ο κ. Παφίλης επέμεινε για τα περί μαζικής συμμετοχής των εργαζόμενων στις χθεσινές κινητοποιήσεις διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας για συμμετοχή ελάχιστων συνδικαλιστών.

«Όλος ο κόσμος σας βρίζει. Και θα ήταν κι άλλοι που θα ήθελαν να απεργήσουν αλλά δεν μπόρεσαν. Καλούμε όσους δεν μπόρεσαν να συσπειρωθούν και να πετάξουν έξω τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Ξεφτίλες δεν ντρέπεστε. Εκατό χιλιάδες κόσμος, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και αποκαλείτε όλον αυτό τον κόσμο ότι είναι εργατοπατέρες;

Άκουγα πριν τον κ. Βασιλειάδη και τον κ. Φωτήλα να κατηγορούν τον κόσμο που συμμετείχε στην απεργία» ανέφερε ο κ. Παφίλης για να προσθέσει: «Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει απεργία. Σκληρή αναμέτρηση. Για να ξεπεράσεις τους εκβιασμούς απόλυσης είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο κομμάτι το έκανε. Το ρυάκι θα γίνει ποτάμι και θα σας πνίξει».

ΒουλήΕΛΛΑΔΑνομοσχέδιοπολιτική