ΣΥΡΙΖΑ: «Καμπανάκι» Παππά για ενότητα - Έκκληση να πέσουν οι τόνοι πριν τις εκλογές (video)

Σε έναν απολογισμό της προεκλογικής του καμπάνιας προέβη σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, στο καφέ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ο κ. Παππάς απηύθυνε έκκληση για… καταλλαγή στο εσωτερικό του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, υπογράμμισε τα όρια της πολιτικής του πλατφόρμας σε επίπεδο ταυτότητας, δηλαδή από την Αριστερά έως το Κέντρο, ενώ συντάχθηκε με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή Γραμματέα του κόμματος.

Ο κ. Παππάς εκτίμησε πως στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αναδείχθηκαν οι διαφορές στην πρότασή του για κόμμα και την ευρύτητα της παράταξης σε σχέση με τους συνυποψηφίους του, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος υπερασπίζεται τη διακήρυξη του κόμματος, πάνω στην οποία ζήτησε να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Σήμα στην μεσαία τάξη

Αποτιμώντας το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παππάς δεν έκρυψε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ πληρώσαμε το τίμημα για τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου τις παραμονές των εθνικών εκλογών, τη στιγμή που η μεσαία τάξη θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα προγράμματα των διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ως ειδοποιό διαφορά περιέγραψε ο κ. Παππάς και την πρότασή του για ένα “κόμμα των μελών” (σε αντιδιαστολή με το “κόμμα των δομών” που προτείνει η κ. Αχτσιόγλου), καθώς κατά τον πρώην Υπουργό υπήρξαν δομές που δεν επέτρεψαν τον μετασχηματισμό, δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ 110.000 μέλη. “Πως αξιοποιήθηκε αυτό;” διερωτήθηκε.

Φρένο στον μετασχηματισμό

Ακόμη, ο κ. Παππάς προέταξε το ζήτημα του μετασχηματισμού του κόμματος, ο οποίος θα εκτείνεται σε ένα φάσμα από τις εκλογές των Νομαρχιακών μέχρι τις προκριματικές εκλογές για τα κομματικά ψηφοδέλτια, διαπιστώνοντας σε κάθε περίπτωση πως υπήρχε ένα φρένο στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι Περιφερειακές οργανώσεις πρέπει να είναι ισχυρές, καθώς πολλές πολιτικές υλοποιούνται μέσω των Περιφερειών.

Ζητούμενο, ωστόσο, για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι “να προστατεύσουμε την ενότητα”, απευθύνοντας έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κινηθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος ενωτικά, στην τελική ευθεία.

Ολισθηρός δρόμος τα υπονοούμενα διαγραφών

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως μπορεί να υπάρξει αποσπείρωση, σε περίπτωση που επικρατήσουν υπονοούμενα αναφορικά με τον ποιος θα διαγράψει ποιον, κάνοντας λόγο για “ολισθηρό δρόμο”. Δεν είναι καλή εντύπωση να λέει ο ένας είστε παρηκμασμένοι, ο άλλος να ζητά εντολή για διαγραφές, όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, επαναλαμβάνοντας πως επιμένουμε για χαμηλούς τόνους εδώ και καιρό, μας χωράει όλους το καράβι και μπορεί να έχει κοινό προορισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος συμφώνησε με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για την εκλογή του Γραμματέα του κόμματος από το συνέδριο.

Προμετωπίδα τα εθνικά

Ακόμη, ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προέταξε τα εθνικά θέματα, τα οποία δεν έχουν τεθεί στην προεκλογική συζήτηση εκτενώς, όπως υποστήριξε. Ωστόσο, στις 17 Σεπτεμβρίου θα έχουμε Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη, στις 18 ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τι θέση θα έχει ο νέος πρόεδρος, διερωτήθηκε ο κ. Παππάς.

Στο εσωκομματικό πεδίο, υποστήριξε πως ο ίδιος θα προκρίνει σε περίπτωση εκλογής του καθαρές αποφάσεις και όχι ισορροπίες, ενώ ακούστηκε η άποψη για ασπόνδυλο μετασχηματισμό. Θα ήθελα να ακούσω τους συνυποψηφίους μου. Είναι σωστή ή όχι αυτή η άποψη, επισήμανε.

Από πλευράς του ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, Άγγελος Τόλκας, ο οποίος εμπνεύστηκε και το σύνθημα “Παράταξη της νίκης” εξήγησε την προεκλογική στρατηγική του κ. Παππά. Ως τις 15 Αυγούστου, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με στελέχη σε όλες τις περιφέρειες και ακολούθως 30 συγκεντρώσεις σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, κατά τον κ. Τόλκα δόθηκε βάρος και έγιναν επαφές με αυτοδιοίκηση και επιμελητήρια.

Παράλληλα, ο κ. Τόλκας υπενθύμισε πως ο κ. Παππάς βρέθηκε πρώτος στα καμένα στην Βοιωτία, την Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, θέτοντας εξαρχής κρίσιμα ζητήματα όπως η προοπτική μιας παράταξης νίκης, το κόμμα των μελών και η υπεράσπιση της διεύρυνσης. Κοντά σε αυτά και η πρόταση του κ. Παππά για ντιμπέιτ, η οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκε.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Τόλκας υπογράμμισε πως η πλευρά Παππά ήταν ανοιχτή από την πρώτη στιγμή, καθώς αυτή η στάση θα εμπέδωνε την ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τη διαδικασία, αλλά να υπάρχει ταυτόχρονα και μια ατζέντα του νέου υποψήφιου που θα κριθεί.

Όσο για την αλλαγή του κόμματος, αυτή προϋποθέτει αλλαγή πορείας την αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται όχι από πάνω προς τα κάτω, αλλά με διαβούλευση κάτω και διαμόρφωση προς τα πάνω.

εκλογέςΕΛΛΑΔΑΠαππάςΣΥΡΙΖΑ