Παπαδημούλης και Ακρίτα υπέρ Αχτσιόγλου: «Ανανέωση, ενότητα και ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ»

Υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα, τάχθηκαν σήμερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Έλενα Ακρίτα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σήμερα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επισημαίνοντας πως στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία «κλίνει προς την Έφη Αχτσιόγλου».

«Καταγράφω στα θετικά, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την ομόφωνη απόφαση για τον Σωκράτη Φάμελλο ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, την ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη του Στέργιου Καλπάκη ως Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος – η ομοφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι είδηση και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε αρχικά, μιλώντας στο «Κόκκινο», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την Κεντρική Επιτροπή βγαίνουμε με έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, εγκεκριμένα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία –και αυτό επίσης νομίζω ότι είναι θετικό. Κλείσαμε τα διαδικαστικά και πρέπει να περάσουμε στα ουσιώδη» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου αυτή την ώρα, είναι με τη συμβολή όλων μας και πρωτίστως όσων κατέθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, να επιδιώξουμε ο διάλογος που ξεκίνησε, να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικός. Να μην κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί, αλλά να γίνει με όρους ειλικρίνειας, ευθύνης και συναγωνιστικότητας».

«Κατηγορηματικά αντίθετος με το να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια και να πάμε με τους Σοσιαλιστές»

Όσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο και το στίγμα των υποψηφιοτήτων, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε: «Οι περισσότερες της μιας υποψηφιότητες βοηθούν και τον πολιτικό διάλογο και τη συμμετοχή για την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύω ότι οι διαφορές στην ατζέντα και τα σχέδια που παρουσίασαν με τις ομιλίες τους οι υποψήφιοι δεν είναι τόσο μεγάλες. Προσβλέπω ο ανταγωνισμός που θα γίνει, να γίνει με όρους συναγωνιστικούς και ειλικρινούς αντιπαράθεσης απόψεων. Θεωρώ επιβεβλημένο και αυτονόητο ότι όλες και όλοι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν έμπρακτα το αποτέλεσμα της βούλησης των μελών, διότι είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η ενότητα του κόμματος και μετά την εκλογή προέδρου και μετά το Συνέδριο. Και νομίζω ότι αυτός ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε, θα βοηθήσει και στην επόμενη διαδικασία που θα είναι το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο».

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με το να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια και να φύγουμε από την Αριστερά για να πάμε με τους Σοσιαλιστές-Σοσιαλδημοκράτες», επεσήμανε στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης, στην Κεντρική Επιτροπή, είχε θέσει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, αν δεν επιτευχθεί η συνεργασία με την Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  «Θα ήθελα σε αυτό μια σαφή τοποθέτηση και από τους 4 υποψηφίους/ες και από αυτούς που μπορεί να προστεθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που θα είναι το διαρκές μας Συνέδριο», συμπλήρωσε.

«Κλίνω υπερ της Αχτσιόγλου – Σύμφωνος σε πάρα πολλά με τον Τσακαλώτο»

Ως προς το ποια υποψηφιότητα θα στηρίξει ο ίδιος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε χαρακτηριστικά: «Κλίνω υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, που θεωρώ ότι συνδυάζει, περισσότερο από τις άλλες υποψηφιότητες απολύτως σεβαστές και αξιόλογες, τα κριτήρια της ανανέωσης, της ενότητας και δίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες στο να πετύχουμε το στοίχημα της ανάκαμψης του κόμματος και της διεκδίκησης της διακυβέρνησης του τόπου, στις επόμενες εκλογές το 2027.

Τις οριστικές μου αποφάσεις και εκτιμήσεις θα τις ανακοινώσω κοντά στη διεξαγωγή του Διαρκούς μας Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, γιατί θέλω να αξιολογήσω μέχρι τέλους απόψεις, δεσμεύσεις και συμπεριφορές.

Και θέλω, για να ‘μαι δίκαιος, να πω ότι από την ατζέντα, τις απόψεις και τα σχέδια που έχει παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι τώρα, πάρα πολλά με βρίσκουν σύμφωνο. Αλλά δε νομίζω ότι είναι η ώρα των “τασικών καταγραφών”. Πιστεύω ότι είναι η ώρα, με τη συμβολή όλων μας και ιδιαιτέρως ημών της παλαιότερης γενιάς, να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ευρύτερης συσπείρωσης και ενωτικής ανασύνθεσης.

Ακρίτα υπέρ Αχτσιόγλου

Θέση υπέρ της πρώην υπουργού πήρε και η βουλευτής Έλενα Ακρίτα, η οποία σε δήλωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στο μεταξύ όμως, προσωπικά ως βουλευτής Επικρατείας παίρνω θέση.

Με την Έφη Αχτσιόγλου. Την οποία θα παρακολουθώ στενά και θα κρίνω σε κάθε βήμα της, από εδώ και εμπρός. Εννοείται αυτό. Αλλά με την Έφη. Ξεκάθαρα. Μπορεί να κάνω λάθος. Θα δείξει. Εντάξει; Τα ‘πάμε; Τα ‘πάμε και τα συμφωνήσαμε; Άντε να κάνουμε και καμία βουτιά».

ΑχτσιόγλουπολιτικήΣΥΡΙΖΑ