Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που είναι επιφορτισμένη να αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκλογή νέου αρχηγού και οργάνων και σε ένα συνέδριο που θα αποφασίσει για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μπορέσει να εμπνεύσει εκ νέου εμπιστοσύνη ως μία εναλλακτική πρόταση στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας καθώς μετά την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ανακοίνωσαν επίσημα την υποψηφιότητά τους, το επικρατέστερο σενάριο είναι να ακολουθήσει και ο Νίκος Παππάς.
Ο Παύλος Πολάκης που επίσης το όνομά του έχει ακουστεί για την κούρσα της διαδοχής κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ο Νίκος Τεμπονέρας θεωρείται ότι δεν θα «κατέβει» για την προεδρία μετά τη διαφωνία του με τον οδικό χάρτη που προτείνεται από την Πολιτική Γραμματεία.
Η πρόταση για τις εκλογές
Ο εν λόγω οδικός χάρτης που πλειοψήφησε στην Πολιτική Γραμματεία και θα κατατεθεί στην ΚΕ προβλέπει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου, με τη σύνθεση του προηγούμενου, όπου αναμένεται να εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία, εκλογές στις 3 Σεπτεμβρίου και αν υπάρχουν πάνω από δύο υποψήφιοι θα στηθούν εκ νέου κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη ΔΕΘ.
Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου θα έχουν όσοι είναι ή όσοι γίνουν μέλη του κόμματος μέχρι την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδοικητικές εκλογές.
Στην πρόταση αυτή έχουν κατατεθεί διαφωνίες, με το σκεπτικό ότι προτεραιότητα είναι η πολιτική συζήτηση για τις αιτίες της ήττας αλλά και για το στίγμα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η εκλογή ηγεσίας θα πρέπει να έπεται των αποφάσεων του συνεδρίου.
Αχτσιόγλου: Πολιτική Πλατφόρμα
Έχοντας ανοίξει πρώτη το χορό της διαδοχής στα μέσα της εβδομάδας, την πολιτική της πλατφόρμα ως υποψήφια Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει η Έφη Αχτσιόγλου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις θέσεις και τους στόχους του εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δεδομένο ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του, παρουσία κορυφαίων στελεχών της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα».
Τσακαλώτος: Αριστερό κόμμα
Εξηγώντας το όραμά του, αλλά και τις προτεραιότητές του για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε χθες πως «χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο» και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, ενώ σημείωσε ότι το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του. Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του είναι μια υποψηφιότητα που βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή.
Η συνέχεια, τόνισε, βασίζεται στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα για όσα καταφέραμε. «Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ιστορία αυτό θα μείνει.» Και συνέχισε λέγοντας ότι η τομή έγκειται στο ζήτημα της ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ξεκάθαρη ταυτότητα. «Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τους διανομείς μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό».
Παραδέχθηκε ακόμη ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και αναστοχασμό για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές, ενώ περιέγραψε την επιθυμία του για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως είπε, «θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι’ αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα».
Παππάς: Μετασχηματισμός
Πλην των Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ως το πιο θεσμικό, φέρεται να έχει επιλέξει ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, για να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία θα αντανακλά την ανάγκη συνέχειας στον μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ θα υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας.
Σημειωτέον ότι ο κ. Παππάς είχε ταχθεί υπέρ του «να κάνουμε και την αυτοκριτική μας». «Υπήρξαν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ομόφωνα ψηφισμένης στρατηγικής μας (σ.σ.: για συσπείρωση του κόσμου από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο). Μπορεί η στρατηγική μας να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα», τόνισε μιλώντας προ ημερών στο Open, για να προσθέσει πως «ο μετασχηματισμός, που εξαγγείλαμε το βράδυ των εκλογών του 2019, δεν περπάτησε.
Για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους υποκειμενικούς. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα κάνουμε». Αναφερθείς, παράλληλα, στο πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Παππάς απάντησε πως «δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», υπεραμυνόμενος της διεύρυνσης του κόμματος.
Από το προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο σκιαγράφησε ο κ. Παππάς, δεν λείπουν και αιχμές προς το οικονομικό επιτελείο της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα.
Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της παραγωγικής τους διαδικασίας, διαμορφώνουν και ατμόσφαιρα και άποψη, και αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτό το κομμάτι, θα είναι ένα ακόμα λάθος», κατέληξε.
«Καρφί» Πολάκη σε Τσακαλώτο μέσω… Οξφόρδης
Στο ενδιάμεσο, ένα από τα ζητούμενα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η στάση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, δηλαδή αν θα δηλώσει επισήμως παρών στη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, καταθέτοντας υποψηφιότητα ή θα επιλέξει στάση στήριξης ή ουδετερότητας. Πάντως, χθες, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για την Προεδρία του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέσω… Οξφόρδης.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων, ενθυμούμενος μια «δικαστική μάχη» που όπως υποστηρίζει έδωσε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να φύγουν «οι εργολάβοι από 77 νοσοκομεία», υπογράμμισε το πόσο μετράει «να αλλάζεις τη ζωή των σκληρά εργαζομένων προς το καλύτερο», αν και στην πραγματικότητα κατέληγε με μπηχτή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο καταλόγισε «θολούρες, δηθενιές και υποτιθέμενη “αστική αυτοπεποίθηση”».
Σημειωτέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διατύπωση, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2022, δηλώνοντας πως «με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά όταν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολλέγιο της Οξφόρδης (Queens College Oxford) που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση», είχε πει ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος, ωστόσο, συγκέντρωσε χθες – ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος και τα πυρά του πρώην επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «οι συγκεκριμένοι υπουργοί μας (σ.σ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) έπραξαν ως δογματικοί φοροεισπράκτορες κρατιστές και δεν ενδιαφέρθηκαν για την ανάπτυξη και το επιχειρείν καθώς θεωρούν μάλλον την ανάπτυξη και το επιχειρείν εχθρό του σοσιαλισμού και προτιμούν η ανάπτυξη να είναι στα χέρια των αστών και των αποφοίτων του Harvard που έχουν την αυτοπεποίθηση των πλουσίων» ανέφερε ο κ. Καρανίκας. Στον αντίποδα, «οκ, ζήτησε μόνο ο Τσίπρας συγνώμη και παραιτήθηκε, δίχως να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, αλλά πρόγραμμα αναπτυξιακό και διαφορετικής φορολογίας ακόμα δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, αντιθέτως αναπαράγονται Μαρξιστικές ασάφειες και αριστερές ταυτότητες μιας προηγούμενης εποχής» κατέληξε.
Η πρόταση Τεμπονέρα
Ο Νίκος Τεμπονέρας που έχει εξαρχής διατυπώσει και δημόσια την διαφορετική του πρόταση, θα την καταθέσει εκ νέου στην ΚΕ. Ειδικότερα ο Τεμπονέρας προτείνει συνέδριο μετά τις αυτοδοικητικές με στόχο μία πλατιά και σε βάθος συζήτηση για τους λόγους της ήττας και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Η πλατφόρμα Τεμπονέρα φαίνεται ωστόσο ότι θα μειοψηφήσει και την ΚΕ καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει ακέφαλο στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι η παράταση της εσωκομματικής συζήτησης μπορεί να προκαλέσει νέες τριβές.
Όσον αφορά τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακλώτος κινήθηκαν σε ενωτικούς τόνους, με την πρώτη να κάνει λόγο για ένα «κόμμα των πολλών» που καλείται να υπερασπιστεί την κοινωνική πλειοψηφία και τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει ένα «κομμάτι της Αριστεράς».
Στην ΚΕ και οι δύο θα καταθέσουν τις πλατφόρμες τους, όπου θα φανούν πιο καθαρά οι συγκλίσεις και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους αλλά και ποιος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη στήριξη. Εάν τελικά όπως όλα δείχνουν καταθέσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς η συζήτηση θα στραφεί με πιο επιτακτικούς όρους στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, κάτι που ούτως ή άλλως δεν λείπει από το τραπέζι.
Ο ορίζοντας των αυτοδιοικητικών εκλογών στενεύει και η ΚΕ θα χρειαστεί να δώσει τον τόνο για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στη νέα δύσκολη εκλογική μάχη, να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει και κατά πόσο συνεργασίες και ποια «δυνατά χαρτιά» θα ρίξει στο τραπέζι, την ώρα που η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και μέχρι τέλη Αυγούστου πρέπει να έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια.