Τσίπρας-Μέρκελ: Κλίμα συνεργασίας, κοινά σημεία και διαφωνίες - Στους «θεσμούς» οι μεταρρυθμίσεις

«Θερμές» χαρακτήρισε τις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα Καγκελάριος αμέσως μετά την λήξη της, μεταξύ τους, συνάντησης στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι επικράτησε καλή διάθεση συνεργασίας, η οποία επιτρέπει να θιχτούν και δύσκολα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι και οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και αντιμετωπίζουν κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, ν’ αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία και οι συνέπειες της ύφεσης.

«Κάναμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων ώστε να βρούμε τις ανάγκες, τις ευθύνες και τις αναγκαιότητες για να πραγματοποιηθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί έως σήμερα» τόνισε η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι όλα όσα αφορούν στις μεταρρυθμίσεις με λεπτομέρειες, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και η Γερμανία δεν είναι θεσμός. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με το δυνατό καλύτερο τρόπο”, προσέθεσε, λέγοντας ότι η σχέση των δύο χωρών βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σημείωσε η Καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει. «Τις αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup» δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η ίδια θέλει την Ελλάδα να είναι εύρωστη χώρα και μέσα στο ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Καγκελάριο για την πρόσκληση και την δυνατότητα που του έδωσε να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών. Όπως είπε, σημαντικό είναι να προσπαθεί ο ένας να κατανοήσει τον άλλο και τις διαφορετικές απόψεις ο ένας του άλλου, και ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι να βρίσκονται κοινές λύσεις και συναινέσεις. Όπως είπε, είναι ορθό αυτό που επεσήμανε και η κ. Μέρκελ, στην μεταξύ τους, τηλεφωνική επικοινωνία, δηλαδή ότι είναι προτιμότερο να μιλά ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλο.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνηση. Η πρώτη είναι, όπως είπε, ότι η Ελλάδα συμπληρώνει σε λίγο πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, ένα πρόγραμμα που παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή και στον χρόνο προσαρμογής, κατά την εκτίμησή της νέας κυβέρνησης δεν ήταν succes story γιατί είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, μείωσε κατά 25% το ΑΕΠ, και προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, τεράστια ανεργία ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους κοντά στο 60%, ενώ σημαδεύτηκε και από αδυναμία επίτευξης στόχων κάτι που αποδεικνύεται και από τους σχετικούς δείκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη έρευνα γερμανικού ιδρύματος που κατέγραψε τεράστια διαφορά στην μείωση των εισοδημάτων ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην Ελλάδα και ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στην επιβάρυνση των δύο αυτών κοινωνικών ομάδων από φορολογικής άποψης, καθώς οι φόροι αυξήθηκαν κατά 337% και στους πλουσιότερους 9%.

Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ως θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι λάθος και πολύ απλουστευτική η θέση ότι για όλα τα δεινά που έχουν βρει την Ελλάδα να λέμε ότι φταίνε οι ξένοι. Εκτός από τις γενικότερες αιτίες που συνδέονται με τα προβλήματα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ενδεικτικά ότι η αναποτελεσματικότητα του κράτους παραμένει και η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ν’ αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες. Και στόχος είναι η πραγματοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη, που θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και διαφθορά και θα πληρώσουν μερίδιο στην κρίση αυτοί που μέχρι τώρα δεν έχουν πληρώσει.

Συμπλήρωσε ότι ήταν μια γόνιμη συζήτηση για να προσδιοριστούν τα κοινά σημεία αλλά και διαφορές γιατί μόνο έτσι μπορούν να βρεθούν τρόποι γεφύρωσής τους. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση λόγω της αποφασιστικότητάς της αλλά και της κοινωνικής συναίνεσης θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει μια διαδικασία προσαρμογής που θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

Τέλος, όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζοντας ότι ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Προσέθεσε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να δουλέψουν από κοινού για να καταπολεμήσουν την διαφθορά που κράτησε και επιχειρεί να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει την βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι τρίτο σημείο στις προτεραιότητες για τις διμερείς σχέσεις είναι η επίλυση των σκιών που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και θα πρέπει να εργαστούν από κοινού οι δύο χώρες, και αφορά και τον γερμανικό και τον ελληνικό λαό που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος.

Έκλεισε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαφωνεί με σημεία των υπαρχουσών συνθηκών αλλά θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. «Σεβόμαστε αν και διαφωνούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τη δημοκρατία. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε η Ευρώπη θα γίνει καλύτερη και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν ήρθε στην Γερμανία για να ζητήσει χρήματα από την κ. Μέρκελ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. «Προσδιορίζουμε το κοινό έδαφος, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας για να προχωρήσει η διαδικασία στους θεσμούς  και ταυτόχρονα να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία», σημείωσε.

Όσον αφορά δε στις πολεμικές αποζημιώσεις, μετά πάλι από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταληφθούν κτίρια του γερμανικού δημοσίου, όπως το ίδρυμα Γκαίτε». Η ελληνική πλευρά έθεσε ένα νομικό ζήτημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αυτή την πρωτοβουλία εκ νέου (έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση) δεν την συσχετίζουμε την κρίση. Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό που έχει ηθική αξία. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι νομικά και πολιτικά το ζήτημα έχει κλείσει. «Είπαμε όμως ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των αυθαιρεσιών που έκανε το καθεστώς των Ναζί στην Ελλάδα. Αυτές οι θηριωδίες ίσως δεν είναι τόσο γνωστές στους Γερμανούς αλλά γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο για να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη», υπογράμμισε. «Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα», συμφώνησε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Aλέξης ΤσίπραςΜέρκελσυνέντευξη Τύπου