ΣΥΡΙΖΑ: Η «πλατφόρμα» Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης, ο Παππάς και ο Πολάκης

Οριστική ημερομηνία για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουμε ακόμη, όμως, ο κύβος ερρίφθη δια χειρός Εφης Αχτσιόγλου.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σαν έτοιμη από καιρό, ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο κόμμα.

Άνοιξε έτσι ο κύκλος των υποψηφιοτήτων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προβούν σε ανάλογες ανακοινώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Παρασκευή ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά καθώς τα όσα λέει σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ουσιαστικά συνιστούν πολιτική ατζέντα για το πώς βλέπει αυτός τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν ξέρει ακόμη αν στους υποψήφιους θα είναι και ο Παύλος Πολάκης, ούτε κι αν θα υπάρξει και μια υποψηφιότητα – έκπληξη.

Ωστόσο, πέρα από τα πρόσωπα το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός να βρει οριστική ημερομηνία για τις εσωκομματικές εκλογές και αφετέρου να δείξει μια ενωτική διάθεση κι όχι ότι είναι ένα κόμμα στο οποίο συγκρούονται με σφοδρότητα τάσεις και διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα.

 

Το αν οι εκλογές θα γίνουν στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου θα «κλειδώσει» κατά τα φαινόμενα το επόμενο Σαββατοκύριακο και ίσως μέχρι τότε να έχουμε και τις τελικές υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Εφη Αχτσιόγλου

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου έγινε σε ένα λιτό σκηνικό, με μια σχετικά μικρή δήλωση και χωρίς να δοθούν συνεντεύξεις τύπου ή να ειπωθούν άλλα σχόλια. Θα έλεγε κανείς ότι η πρώην υπουργός θέλησε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους και να διατηρήσει τις ισορροπίες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την προσωπική της ατζέντα για το κόμμα.

Μίλησε για «νέο ΣΥΡΙΖΑ»… «αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα».

Εκανε έκκληση σε όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος για μια «νέα προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Και ίσως η χρήση του όρου Προοδευτική Συμμαχία να ήθελε να αναδείξει τη συνέχιση της διεύρυνσης που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην Κουμουνδούρου.

Αλλωστε ήταν ξεκάθαρη όταν είπε: «Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας.
Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα.
Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση».

Μίλησε για την ανάγκη νηφάλιας αποτίμησης της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες προκειμένου να στηθεί ξανά ένα κόμμα που θα κυβερνήσει για τους πολλούς.

Οσο για τη δική της ατζέντα; Θέλησε να δώσει στις εξελίξεις στο κόμμα ευρύτερο ενδιαφέρον λέγοντας ότι η υποψηφιότητά της αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, «την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη. Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει προς το παρόν πει πολλά για τη δική του κατεύθυνση. Στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής από του Ψυρρή θα αναφερθεί στην υποψηφιότητά του και θα θέσει την ατζέντα του, έχοντας δίπλα του, λένε πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Σταθάκης, η κ. Αγαθοπούλου, ο Ν. Βούτσης κ.λπ.

Σε αντίθεση με την κ. Αχτσιόγλου που έκανε μόνη της τις ανακοινώσεις χωρίς να βάλει άλλους στο κάδρο.

Είναι ενδιαφέρουσα η υποψηφιότητα Τσακαλώτου καθώς πολλοί δεν περίμεναν ότι τελικά θα κατέβει. Αυξάνονται έτσι οι πιέσεις στους «προεδρικούς» για να κατεβάσουν αντίπαλο στον κ. Τσακαλώτο και την κ. Αχτσιόγλου, γι’ αυτό και θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.

Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου. Μιλώντας, όμως, το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι έδειξε ότι είναι έτοιμος.

«Θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε οι διαδικασίες μας να είναι ένα πολιτικό γεγονός, καθώς δεν είμαστε ένα κόμμα με ρόλο κομπάρσου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι μείζον ζήτημα το ποια θα είναι η πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποια θα είναι η αντιπολίτευση του αύριο. Το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι προς την κοινωνία και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε η κοινωνία να ενημερωθεί, ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι μας, που θα έρθουν να ψηφίσουν, να κινητοποιηθούν. Για αυτό θα απαιτηθεί κάποιος περισσότερος χρόνος, όχι όμως περισσότερος από αυτόν που απομένει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ενώ άσκησε κριτική σε πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «αφαίμαξαν» τη μεσαία τάξη έδωσε και το δικό του στίγμα.

«Ο μετασχηματισμός, που εξαγγείλαμε το βράδυ των εκλογών του 2019, δεν περπάτησε. Για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους υποκειμενικούς. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα κάνουμε. Και, κυρίως, δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης». 

Παύλος Πολάκης

Δεν έχει και λίγους υποστηρικτές μέσα στο κόμμα, αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης. Αλλά και αρκετούς εχθρούς βεβαίως…

Όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι αν θέσει υποψηφιότητα αυτή θα είναι πολλή δυνατή και μπορεί να έχει ισχυρή δυναμική. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι ένα υψηλό ποσοστό του πρώην υπουργού Υγείας θα έβαζε δύσκολα στους υπόλοιπους και μπορεί να δημιουργούσε τριγμούς.

Ο Π. Πολάκης άλλαξε την αρχική του άποψη για το χρόνο των εκλογών τασσόμενος υπέρ της γραμμής Σπίρτζη για εσωκομματικές εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές.

Η υποψηφιότητά του, πάντως, αν υπάρξει, θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από των άλλων. Θα είναι «σκληρή», αντισυστημική, με γραμμή για σύγκρουση με τα συμφέροντα.

ΕυκλείδηςΠαππάςΠολάκηςΣΥΡΙΖΑχτσιόγλου