Το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι υποψηφιότητες είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η καταγραφή των δυνάμεων του κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο – έστω και εάν τα χρίσματα είναι περιορισμένα – θα είναι ένα γερό crash test διατήρησης της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές.
Στη Χ. Τρικούπη, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να στηρίξει το παιδί του», ήτοι την αυτοδιοίκηση και δη τους αιρετούς άρχοντες στις περιφέρειες, που εκείνο θεσμοθέτησε ως κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, επιχειρηματολογούν ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να υπηρετηθεί από τα καλύτερα στελέχη του κόμματος. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει ασυμβίβαστο υποψηφίου με τη βουλευτική ιδιότητα. Σε αυτή την λογική εντάσσονται και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr να «επιστρατευτούν» προβεβλημένα στελέχη και μάλιστα νυν βουλευτές: Μάντζος για δήμο Αθηναίων, Μπιάγκης για περιφέρεια Ιονίων νήσων κ.ο.κ.
Η επιτροπή αυτοδιοίκησης εξακολουθεί την δουλειά «μυρμηγκιού» συνομιλώντας με στελέχη από όλη την Ελλάδα για να διαπιστώσει τα περιθώρια στήριξης υποψηφίων. Ωστόσο, πριν το τέλος της εβδομάδας δεν αναμένονται ανακοινώσεις. Χθες Δευτέρα, είχε σχετική διαδικασία με τα Ιωάννινα, νωρίτερα στα Ιόνια, αύριο με την Πάτρα, το Σαββατοκύριακο στη Θράκη. Φυσικά το μεγάλο διακύβευμα είναι οι περιφέρειες που εκ των πραγμάτων στέλνουν και ένα πολιτικό μήνυμα, ενώ οι δήμοι έχουν περισσότερο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά -πλην των μεγάλων.
Κορυφαία στελέχη της Χ. Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε μετά από συνεννόηση να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο. «Το ΠΑΣΟΚ για Περιφέρειες και Δήμους αναζητά τα καλύτερα δυνατά πρόσωπα με την μεγαλύτερη κοινωνική διείσδυση και διεύρυνση. Τώρα αν εμείς επιλέξουμε να στηρίξουμε ένα πρόσωπο και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων και το στηρίξει αυτό δεν σημαίνει συνεργασία» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν βέβαια και μεμονωμένες φωνές που ζητούν κατά τόπους συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα περιθώρια είναι στενά. Ωστόσο, ως κεντρική γραμμή, αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο – τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, ζυγίζοντας τις παραμέτρους και κατά περίπτωση, ίσως υπάρξει μια λογική για σύμπηξη ενός «προοδευτικού μετώπου».
Τα ονόματα που ακούγονται για τις περιφέρειες
Για την Περιφέρεια Αττικής οι συζητήσεις γίνονται προς ανεύρεση μιας δυνατής υποψηφιότητας αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν: Οι συνδυασμοί των επίδοξων υποψηφίων έχουν ήδη στελεχωθεί ενώ ως τις 3 Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί. Έτσι, πολλοί διαβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει σχεδόν νομοτελειακά εκ νέου την στήριξη στον πολύπειρο Γιάννη Σγουρό αν και υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν με καλό μάτι και την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ρέντη-Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη τον οποίο αναμένεται να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για την περιφέρεια Κρήτης φυσικά το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη – όπως και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφαίνεται.
Στην Κεντρική Μακεδονία έχει κλειδώσει ο Χρήστος Παπαστεργίου.
Στην Δυτική Μακεδονία υποψήφια θα είναι η Γεωργία Ζεμπελιάδου.
Για την περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται ότι δεν «περπατάει» η υποψηφιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρου. Έτσι στη Χ. Τρικούπη πιθανότατα θα καταλήξουν σε μία εκ των Κατερίνας Ταγαρά (εξελέγη βουλευτής Κορίνθου στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο στις κάλπες του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε την συγκεκριμένη έδρα), και του Παναγιώτη Αδαμόπουλου που «έπαθε» το ίδιο στην Μεσσηνία.
Για Δυτική Ελλάδα ακούγεται το όνομα του Γιώργου Παππά, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενώ φαίνεται ότι θα επιθυμούσε και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Στην περιφέρεια Ιονίων νήσων, γίνονται ακόμη βολιδοσκοπήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Χ. Τρικούπη που εκτιμούν ότι μια δυνατή υποψηφιότητα, όπως βουλευτή Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάγκη θα μπορούσε να έχει σοβαρές πιθανότητες απέναντι σε αδύναμες υποψηφιότητες όπως εκτιμούν ότι είναι από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει κεντρική πολιτική απόφαση, συστράτευση συνολική και προφανώς την συναίνεση του ίδιου.
Για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης (και μέλος της επιτροπής αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ) έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Το θέμα αναμένεται να λήξει μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την περιοχή.
Κεντρική Ελλάδα: Εκεί ακούγονται τα ονόματα της νυν βουλευτού Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη -η οποία σε μια πρώτη κρούση ήταν αρνητική- αλλά και του Βαγγέλη Τσόγκα. Επίσης έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενου από ΔΗΜΑΡ Δημήτρη, Αναγνωστάκη ο οποίος πιθανότατα θα στηρίζονταν και από την Κουμουνδούρου. Στην τελική απόφαση θα προσμετρήσει πάντως και το εάν θα είναι υποψήφιος ο Απόστολος Γκλέτσος.
Θεσσαλία: Εκεί υπάρχει… υπερπληθώρα προθύμων. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Νίκος Τσιλιμίγκας και Μαρία Γαλλιού από την Λάρισα και ο Γιάννης Αναστασίου από την Μαγνησία.
Δυστοκία υπάρχει μέχρι στιγμής στις περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου και Ηπείρου.
Τα ονόματα που ακούγονται για τους μεγάλους δήμους
Για τον δήμο Πειραιά, θεωρείται δεδομένο ότι θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Για τον δήμο Πατρέων, φαίνεται ότι κλειδώνει η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει επίσης ακόμη ερωτηματικό καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε καλά στις εθνικές εκλογές. Έμπειρες κομματικές πηγές, εκτιμούν ότι η στήριξη της υποψηφιότητας του Στέλιου Αγγελούδη φαντάζει η πιο εφικτή δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων.
Το δύσκολο παζλ για τον δήμο Αθηναίων
Το πρόσωπο που θα είναι αντιμέτωπο με τον Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο της Αθήνας – με το ειδικό πολιτικό βάρος – απασχολεί έντονα ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Όπως προείπαμε, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Δημήτρη Μάντζου, βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και β’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Πρόκειται για ένα από τα στελέχη που έχει αναδείξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και στιβαρές δημόσιες παρεμβάσεις-τηλεοπτικές εμφανίσεις με διείσδυση στο χώρο του Κέντρου.
Για την υποψηφιότητά του δεν έχει γίνει καμία κρούση, ο ίδιος ο Δημ. Μάντζος δείχνει ότι το σκέφτεται ή ότι δεν το αποκλείει, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα. Βέβαια ο ορισμός ενός πρωτοκλασάτου στελέχους που έχει εκλεγεί στο Επικρατείας ως υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας, θα σηματοδοτήσει αυτομάτως και την επόμενη εκλογική περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συνυποψηφίους του νυν και επίδοξους. Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις σε ορισμένους που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να στηριχθεί για τον δήμο Αθήνας υποψήφιος από άλλη εκλογική περιφέρεια, όπως πχ ο Παύλος Χρηστίδης από το νότιο τομέα Αθηνών ή ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από την περιφέρεια Αττικής. Στο τραπέζι για τον δήμο της Αθήνας, υπάρχει πάντα το όνομα της Ρωξάννης Μπέη αν και δεν είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρεται η ίδια αλλά και υποψηφίων αλά Καμίνη, από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με πιο πολύ κεντρώο προφίλ, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.
Χθες, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Θόδωρος Μαργαρίτης, σε ανάρτησή του προκάλεσε αίσθηση, προτείνοντας πρόσωπο κοινής αποδοχής ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από τη Χ. Τρικούπη διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται για θέση του κόμματος και πως δεν υπάρχει πιθανότητα να στηρίξουν υποψήφιο από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάρτηση Μαργαρίτη
«O Kώστας Μπακογιάννης μού είναι συμπαθής ως άνθρωπος. Έχει ανοιχτές και όχι συντηρητικές ιδέες. Όμως η θητεία του ως δημάρχου είναι εξαιρετικά αρνητική. Ο “μεγάλος περίπατος” και τα απόνερα του, η διάλυση του κέντρου της πρωτεύουσας για τρία χρόνια, η εγκατάλειψη στα πάρκα και στις λαϊκές γειτονίες είναι μερικά πρόχειρα παραδείγματα. Πρέπει στις επόμενες εκλογές να αλλάξει ο δήμαρχος της Αθήνας. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να αναζητήσει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις ώστε να υπάρξει μάχη ανατροπής. Θα έλεγα μάλιστα ένα πρόσωπο από το ευρύτερο προοδευτικό Κέντρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποστήριξης και από τους απογοητευμένους φίλους της ΝΔ οι οποίοι βλέπουν τα χάλια της πόλης. Η πρόταση μου αυτή έχει ένα προαπαιτούμενο. Να μην κυριαρχήσουν οι κομματικοί ανταγωνισμοί στον χώρο της αντιπολίτευσης, να αναζητηθούν πρόσωπα ικανά να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει πεδίο προχειρότητας και μιζέριας».